Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vjerovali ili ne

VIDEO Pogledajte najluđi rasplet sezone u Europi: Promašili titulu u 88. minuti!

Nevjerojatna je bila završnica nogometnog prvenstva u Rumunjskoj...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U svom posljednjem kolu rumunjska Liga 1 ponudila je šokantan rasplet utrke za prvaka. Treću godinu zaredom prvak je postala Steaua, i to poslije nevjerojatnog tijeka događaja, kako u zadnjih 90 minuta, tako i u posljednjih pet dana općenito.

Dva kola prije kraja Targu Mureš, maleni klub iz središnje Rumunjske, odlučivao je o svojoj sudbini. Osnovani 2008., nasljednici dvaju ugašenih klubova iz istoimenog grada, uoči posljednje dvije prvenstvene runde imali su bod više od Steaue i vrlo jednostavnu računicu - upisati dvije pobjede kojima bi senzacionalno osvojili naslov prvaka.

Zapeli su na prvoj prepreci, poraženi su u gostima od Astre što je Steaua iskoristila i pobjedom nad Botosanijem zasjela na vrh te u zadnje kolo ušla s dva boda prednosti. S obzirom da im je slijedilo gostovanje kod CSMS Iašija koji nije imao nikakav rezultatski imperativ, izgledalo je kao da neće imati velikih problema.

28 minuta su bili prvaci

Međutim, domaćini su pružili žestoki otpor Steaui koja je bila bezidejna i nikako nije uspijevala svladati njihova vratara. Kako je vrijeme odmicalo, tinjala je u Targu Murešu nada da bi ipak mogli prigrabiti već prežaljenu titulu. Kad je u 39. minuti Gabriel Murešan realizirao jedanaesterac za vodstvo Targu Mureša protiv novog drugoligaša Otelul Galatija, stadion Trans-Sil je proključao - u tom su trenutku bili poravnati sa Steauom, ali su zbog boljeg međusobnog omjera (dvaput ih dobili po 1:0) imali titulu u džepu.

Privremeni prvak Targu Mureš je bio do 67. minute kada je 19-godišnji napadač Otelula Alexandru Tudorie iskoristio veliku nepažnju domaće obrane i izjednačio. Uslijedio je totalni juriš i napad na sve ili ništa, a baš poput CSMS Iašija, i Otelul se grčevito branio premda su odavno ostali bez ikakvih šansi za ostanak u ligi.

Promašaj za pamćenje

Nervoza je rasla kako se bližio kraj, a onda je stigla 88. minuta koju će cijeli grad i klub Targu Mureš vjerojatno vječno pamtiti. Nakon jednog kornera stvorila se gužva u šesnaestercu gostiju uslijed koje je jedan od igrača domaćih pucao traljavo s 10-ak metara, ali lopta se sretno odbila na drugu stranu, na tri metra od gola gdje je sam i potpuno neometan ostao veznjak domaćih Claudiu Voiculet koji je mogao birati gdje će pucati. Nažalost, pogodio je ravno u gostujućeg vratara Gabriela Abrahama.

Da je desetka domaćih to pospremila u mrežu, vrlo vjerojatno bi izdržali još nekoliko minuta i uzeli naslov, a ovako je kao sol na ranu stigao pogodak kojeg su primili u petoj minuti sudačke nadoknade, pokušavajući bezglavo jurišajući stići do povijesnog gola.

Loša vijest za Dinamo, dobra za Hajduk

Dodajmo kako je ovakav rasplet u Rumunjskoj utjecao na put hrvatskih predstavnika u Europi. Za Dinamo je loše to što je Steaua postala prvak jer imaju bolji koeficijent od Modrih koji su sada još jedan korak dalje od statusa nositelja u četvrtom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Istovremeno, Hajduk je sada gotovo sigurno nositelj u trećem pretkolu Europa lige budući da je Targu Mureš postao još jedan klub sa statusom nenositelja u trećem pretkolu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider