Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sa zaštitnim znakom

VIDEO Legendarni vratar briljirao: Evo zašto je Mađarska tako blizu EURA!

Prva utakmica dodatnih kvalifikacija za EURO u Francuskoj donijela je veliku borbu i iznjedrila velikog junaka gostujućeg slavlja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mađarska je u Oslu pobijedila Norvešku 1:0, strijelac pobjedničkog pogotka bio je veznjak Videotona Laszlo Kleinheisler, a jedini zaslužniji od njega za trijumf Mađara bio je njihov vratar.

VIDEO Mađari šokirali Norvežane i došli korak do EURA

Legendarni Gabor Kiraly s nekoliko je bravuroznih intervencija izludio norveške reprezentativce, a kad bi se dogodilo da lopta prođe Kiralyja ispriječio bi se netko od njegovih suigrača na gol-liniji ili okvir gola.

No, to ne umanjuje učinak i dojam kojeg je ostavio Kiraly. U 40. godini života, sa sivom trenirkom kao svojim zaštitnim znakom podsjetio je zbog čega ga je Hertha 1997. dovela iz malog mađarskog kluba (Szombathely Haladas) i zadržala punih sedam godina.

Nakon niza sjajnih sezona Berlin zamijenio Londonom

Za berlinski je klub branio na 252 utakmice, primio je pritom 329 golova, ali je čak 89 puta (u svakom trećem nastupu) svoju mrežu sačuvao netaknutom. Svi u Herthi bili su zadovoljni njegovim partijama, kad su potpisivali drugi ugovor s njim dobio je povišicu da bi mu u proljeće 2004. rekli: "Ili ćeš potpisati novi ugovor prema kojem ćeš zarađivati manje ili možeš otići kao slobodan igrač."

Izabrao je ovu drugu opciju jer mu ponuda, nakon sedam odličnih godina u Herthi, nije manjkalo. Crystal Palace je bio njegov izbor i u početku je sve bilo idilično da bi nakon dvije sezone zatražio transfer jer su u međuvremenu u klub stigli i drugi vratari (Julian Speroni, Scott Flinders).

I dok je bio na transfer listi Kiraly je branio za klub iz južnog Londona, ali kad je u jesen 2006. tadašnji menadžer Peter Taylor poslao ga na klupu na nekoliko utakmica Mađar je prelomio da želi otići. Pokušao se skrasiti na posudbi u West Hamu, ali zadržao se samo dva tjedna. Nedugo poslije povratka na Selhurst Park uslijedila je nova posudba, ovaj put do kraja sezone u Aston Villu. Kad je istekla, dobio je slobodne papire da si potraži novi klub.

Pokušao vratiti 'Zehcigere' u Bundesligu

Burnley je bio sljedeća destinacija, a nakon godinu i pol javio se Bayer Leverkusen i doveo Kiralyja na posudbu. Znao je da neće braniti ni u Burnleyju koji je bez njega izborio povratak u Premierligu, a niti u Leverkusenu koji mu je jasno kazao da dolazi biti rezerva njihovom tadašnjem prvom vrataru Reneu Adleru.

Odlučio se za Njemačku, u kojoj je i ostao nakon isteka posudbe u Leverkusenu i ugovora s Burnleyjem. Potpisao je za 1860 München u kojem je ostao pet godina, ali u svih tih pet sezona oni su završavali u sredini drugoligaške ljestvice. Prošlog ljeta kada potpisuje za Fulham jednogodišnji ugovor. Nije se nabranio, upisao je samo pet nastupa i onda se ovog ljeta odlučio vratiti u matični Szombathely Haladas.

Takva karijera, a sve odštete zajedno 500.000 eura

Zanimljivo je kako je, premda je u profesionalnom nogometu više od 20 godina, za Kiralyja u čitavoj karijeri ukupno plaćeno 500.000 eura odštete. Hertha ga je iz Haladasa dovela za 100.000, a Fulham iz Münchena za 400.000. Sve ostale transfere realizirao je ili nakon isteka ugovora ili kao posudbe.

Kiralyjev sveti cilj je plasman s reprezentacijom Mađarske na EURO u Francuskoj. U sinoćnjoj utakmici postao je tek drugi Mađar sa 100 nastupa za reprezentaciju s kojom bi dva mjeseca nakon 40. rođendan silno želio braniti na velikom natjecanju. Još ništa nije gotovo iako Mađarska ima taj zlatni gol prednosti. Ipak, ako Kiraly u Budimpešti ponovi izdanje iz Osla, onda je jasno da su norveške šanse izuzetno male...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider