Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Pljuska' koja se pamti

VIDEO Nisu im davali šanse: Kako su Eusebio i Hrvati pokorili Ameriku

Iskusni poznavatelji nogometa znaju da je jedan od najvećih igrača svih vremena, nedavno preminuli Eusebio, bio junak Toronto Metros-Croatije, kanadske momčadi koju je financirala zajednica hrvatskih iseljenika. Priča je toliko posebna da je se sjetio i ugledni britanski dnevni list The Guardian...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ono što je Toronto Metros-Croatia napravio 1976. godine bio je šamar tamošnjoj nogometnoj organizaciji NASL-a (North America Soccer League). Momčad je pod tim imenom djelovala svega četiri godine, no i to je bilo dovoljno da osvoji jedini naslov prvaka za kanadsku momčad. Liga je bila isključivo protiv toga da se u imenima momčadi nalaze riječi zemalja (Croatia), ali je odlučila to dopustiti jer se pojavila skupina ljudi s novcem koja je bila spremna preuzeti franšizu od vlasnika koji više nije mogao financijski voditi klub.

"Kako smo ostali normalni nakon te sezone (pobjedničke 1976.) nitko ne zna. U toj smo sezoni imali spoj briljantnosti i totalne katastrofe. No pronašli smo se kada je to bilo najpotrebnije, kada nam nitko nije davao nikakve šanse", rekao je tadašnji direktor kluba Aldo Principe.

'Crna ovca' NASL-a

Metros-Croatia je bio 'crna ovca' u NASL ligi. Drugi tamošnji velikani imali su novaca za dovođenje i financiranje igrača, pa su tako neke od najvećih zvijezda svjetskog nogometa (Pele, Franz Beckenbauer, Carlos Alberto, Johan Cruyff, Bobby Moore...) pred kraj svojih karijera zaigrale u američkim momčadima. Toronto je, u financijskoj nemoći, smislio način na koji će složiti kvalitetnu momčad koju će do naslova predvoditi legendarni Eusebio.

"Naš su uspjeh prozvali čudom. Što je tu čudo? Pa što ako nismo imali marketing poput New Yorka, Tampe ili Minnesote. To nije ni najmanje utjecalo na izvedbu na travnjaku. Oni su imali financije, a mi momčad", rekao je generalni menadžer kluba iz 1977. godine George Simcich.

Umjesto donacija crkvi, skupljali za plaće igračima

Klub je koristio nekonvencionalne načine vođenja pobjedničke momčadi. U jeku sezone 1976. godine klub je grcao u dugovima i nije bilo novaca za plaćati igrače. Veliki broj navijača i dioničara Metros-Croatije bili su vjernici, te su nedjeljom masovno pohodili u crkvu Our Lady Queen of Croatia. Tamo su se skupljali prilozi za plaće igračima, a isplata se vršila u podrumu crkve.

"Skupljali su priloge i tada ste mogli vidjeti na tisuće dolara po crkvi u novčanicama i čekovima. Sjećam se posebno jednog dana, kada su završili bilo je sakupljeno 10 tisuća dolara za plaću sjajnog braniča iz Hrvatske Filipa Blaškovića", rekao je neimenovani izvor.

"Crkva nikada direktno nije davala novac za momčad, ali svi smo navijali i živjeli za Metros-Croatiju", rekao je tadašnji svečenik u crkvi Otac Gjuran.

Momčad je sastojala od emigranata iz Jugoslavije, Grčke, Poljske, Sjeverne Irske, Njemačke, Surinama, Mađarske i Kanade. Tu je bio spomenuti Eusebio kao jedini Portugalac, te brazilski veznjak Ivair Ferreira.

Nisu im davali nikakve šanse

Ta sezona 1976. godine bila je, kako smo spomenuli, puna preokreta. Momčad u jednom trenutku nije zabila u sedam uzastopnih utakmica, a tada su se posvađali Eusebio i hrvatski trener Ivan 'Grozni' Marković. Potonji je na utakmici protiv New Yorka, za koji je igrao Pele, ostavio Eusebija na klupi, a Toronto je izgubio 3:0. Već nakon idućeg kola Marković je smijenjen, a na klupu je sjeo bivši trener Marijan Bilić, koji je za taktičara postavio Domagoja Kapetanovića.

Metros-Croatia je regularni dio sezone završio s omjerom pobjeda i poraza 15:9, što mu je osiguralo mjesto u doigravanju. Redom su nakon toga padali ljutiti rival Rochester Lancers (2:1), Chicago Sting (3:2 nakon jedanaesteraca), Tampa Bay Rowdies (2:0), te Minnesota Kicks (3:0).

NASL liga i mediji nisu mogli podnijeti činjenicu da je Metros-Croatia osvojio naslov prvaka. U prvom izvještaju o utakmici namjerno je izostavljen naziv Croatia (Toronto Metros), a NASL je u izboru najbolje prve i druge momčadi sezone izostavio sve igrače Metros-Croatije!

Klub je ovim potezima izgubio, procjenjuje se, 200 tisuća dolara od sponzora i investitora, te je dvije godine nakon osvajanja naslova prestao djelovati pod imenom Metros-Croatia. Klub su preuzeli novi ljudi, koji su mu dodijelili nadimak Toronto Blizzard. Klub je ugašen 1984. godine.

Godine 2007. nastao je Toronto FC, koji u osam sezona svog postojanja i igranja u MLS ligi nijednom nije uspio izboriti doigravanje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider