Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bili su naučeni na poraze

VIDEO Do jučer 'kanta' za napucavanje, a sad su hit: Opet ponizili Grčku

U sjeni svih događanja oko hrvatske reprezentacije ostao je jedan rezultat u europskim kvalifikacijama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Senzacionalni Farski Otoci pobijedili su Grčku 2:1 i stigli do druge pobjede u skupini F kvalifikacija za Euro u Francuskoj. Nogometni liliputanci i reprezentacija koja je praktički naučena na poraze ponovno je iznenadila prvake Europe iz 2004. i skočila na, za njih povijesno četvrto mjesto u skupini.

Farski Otoci su po nacionalnom koeficijentu 49. od 54 članice UEFA-e, a na FIFA-inoj ljestvici trenutno su 102., daleko od najboljih, ali i iza nogometno minornih nacija poput Omana, Malawija, El Salvadora, Haitija...

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu Farski Otoci su u skupini završili na posljednjem mjestu, sa samo jednim bodom iz 10 utakmica, osvojenim na domaćem terenu protiv Kazahstana. Zabili su svega četiri, primili 29 golova, ali onda im je došla - Grčka.

Nakon tri startna poraza uslijedio je odlazak na noge Grcima koji su imali imperativ pobjede zbog samo jednog od devet mogućih bodova u prva tri kola, ali dogodila se senzacija - pogotkom Jóana Símuna Edmundssona vratili su se kući s pobjedom od 1:0. U ožujku su pružili žestoki otpor Rumunjima te su u gostima minimalni, da bi sinoć ponovno srušili Grčku.

Svi igraju u Skandinaviji

Hallur Hansson zabio je u 32. minuti, Brandur Olsen je u 70. povećao prednost, a Grci su do kraja uspjeli tek ublažiti poraz preko Sokratisa Papastathopoulosa. Reprezentacija u kojoj igraju igrači iz Borussije Dortmund, Rome, Bayer Leverkusena, Benfice, Olympiacosa i ostalih respektabilnih klubova poražena je od selekcije u kojoj nema nikakvih zvijezda, ali koja manjak tehničke kvalitete nadoknađuje velikom količinom trke i taktičkom disciplinom.

Izbornik Farskih Otoka je Lars Olsen, 54-godišnji Danac koji je kao igrač imao 84 nastupa za svoju reprezentaciju. Što se tiče igračkog kadra, kapetan je 38-godišnji Fródi Benjaminsen koji igra u domovini za HB, kao i većina reprezentativaca. Svi oni koji nešto vrijede igraju u inozemstvu, pa je tako vratar Gunnar Nielsen u redovima islandskog prvaka Stjarnana, a nešto više od ostalih na tržištu vrijede i 21-godišnji talentirani stoper Sonni Nattestad (igrač danskog prvaka Midtjyllanda), 20-godišnji veznjak Brandur Olsen (Kopenhagen) te 23-godišnji napadač Gilli Sorensen (Aalborg).

Ne odveć kvalitetna družina, ali ne sumnjamo kako će u preostala četiri kola itekako namučiti favorizirane suparnike (domaćini su Sjevernoj Irskoj i Rumunjskoj, a gostuju u Finskoj i Mađarskoj).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider