Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Neodigrana utakmica

VIDEO 25 godina od Dinamo - Zvezda: 'Nisam htio ubiti Bobana'

Na današnji dan obilježava se 25. godišnjica nikada odigrane utakmice između Dinama i Crvene zvezde...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Utakmica između Dinama i Crvene zvezde trebala se igrati 13. svibnja 1990. godine, no umjesto nogometnog spektakla došlo je do divljanja gostujućih navijača nakon čega su Bad Blue Boysi probili ogradu na sjevernoj tribini stadiona i sukobili se s policijom jer je štitila divljanje Delija i napadanje drugih fanova Modrih koji su im se našli u blizini.

Izgredi su započeli kada su srpski huligani pod vodstvom ratnog zločinca Željka Ražnjatovića Arkana počeli uništavati južnu tribinu, a potom i napali gledatelje. Tadašnja milicija nije reagirala, pa su Bad Blue Boysi srušili ogradu na Sjeveru i utrčali na travnjak gdje je nastao kaos. Milicija je uzvratila upotrijebivši pendreke, suzavac, te vodeni top.

U sveopćem metežu, dok se većina igrača oba sastava povukla u svlačionice, tadašnji kapetan Dinama Zvonimir Boban je krenuo braniti navijače. Kada ga je jedan od 'plavaca' udario pendrekom, Zvone mu je uzvratio skočivši mu nogama u trbuh. Zbog toga je Boban kažnjen s devet mjeseci neigranja, a izbornik Ivica Osim nije ga vodio na Svjetsko prvenstvo u Italiji.

Utakmica nikada nije odigrana, a u neredima je ozlijeđeno oko 200 osoba, no srećom nije bilo mrtvih.

Tadašnji milicajac Refik Ahmetović koji je udario Bobana prije nekoliko godina je u razgovoru za Hrvatski radio otkrio kako su ga kolege nagovarale da ubije Bobana: "Kad sam se digao, tad su me moje kolege koje su bile blizu mene nagovarale da mu pucam u leđa. Da ga ubijem. Ja to nisam učinio. Nagovarali su me cijelo vrijeme dok je on tu bio na stazi. Njega je Kuže odveo prema svlačionici. Ja sam rekao 'Ako vi hoćete pucati, imate svoj pištolj i pucajte. Ja neću pucati", kazao je Ahmetović.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider