Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Suluda procjena

VIDEO 20 godina od velike zablude i transfera koji je obogatio Premierligu

U lipnju 1995. Arsenal je srušio svoj dotadašnji rekord i Interu platio, kako se kasnije pokazalo, smiješnih 7.5 milijuna funti.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije točno 20 godina Dennis Bergkamp je potpisao za Arsenal - klub gdje je postao legenda i u kojem je završio igračku karijeru.

Fantastični Nizozemac na tadašnji dom Topnika Highbury stigao je uslijed velike reorganizacije prve momčadi Intera čiji je gazda Massimo Moratti tog ljeta na Giuseppe Meazzu doveo Javiera Zanettija, Roberta Carlosa i Paula Incea, a riješio se Bergkampa i Marca Delvecchija koji je prešao u Romu.

Menadžer Arsenala u sezoni 1995./1996. bio je malo poznati Bruce Rioch, nekadašnji škotski reprezentativac koji je silno želio dovesti Bergkampa. Uspio je tek nakon što je poslao ponudu od 7.5 milijuna funti i srušio dotadašnji klupski rekord (2.5 milijuna).

Budući da tad u engleskom prvenstvu nije bilo ni približno puno stranaca kao danas te da je iznos kojeg je Arsenal iskrcao Interu bio respektabilan za tadašnje prilike, nemali je bio broj onih koji su izrazili skepsu glede dovođenja nizozemskog napadača. Sumnju u isplativost među prvima je izrazio lijevi bek engleske reprezentacije (78 nastupa / 5 golova) Stuart Pearce.

"Uvijek bih radije doveo Stana Collymorea nego Bergkampa, bez obzira što ga je trebalo platiti milijun funti više. Liverpool je napravio bolji posao od Arsenala", dao je tada Pearce izjavu koje se danas vjerojatno nerado sjeća.

Inače, Stan Collymore je bio Pearceov suigrač, iznimno snažan napadač kojeg su Redsi Nottinghamu platili 8.5 milijuna funti. Na Anfieldu se zadržao tri sezone u kojima je postigao samo 15 prvenstvenih pogodaka, a ukupno je u svim natjecanjima za Liverpool nastupio 65 puta zabivši 27 golova.

Bergkamp? U Arsenalu je proveo nezaboravnih 11 sezona tijekom kojih je najčešće igrao na poziciji povučenog napadača. U tvrdi engleski nogomet unio je dozu nizozemske magije i lepršavosti zbog čega je vrlo brzo postao ljubimac navijača Topnika. Nije bio toliko ubojit, u danima kad je Arsenal žario i palio s novim menadžerom Arseneom Wengereom bio je polušpica, iza udarne igle Thierrya Henrya, pa mu statistika (120 golova i 116 asistencija u 423 utakmice u svim natjecanjima) ne djeluje toliko impresivno poput Messijeve ili Ronaldove, ali neki potezi definitivno - jesu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider