Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Što sa 115 milijuna eura?

Veliki plan ili suluda rasprodaja? Ova momčad više ne postoji

Prošle sezone su oduševljavali čitavi Otok, sad ih više 'nema'.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Southampton, lučki grad na jugu Engleske, prošle je sezone 'dobio' nogometni klub koji će se moći pohrvati s najboljima na Otoku. Sveci, kako je nadimak kluba, godinama su bili jedan od sinonima za one momčadi koje iz sezonu u sezonu ulaze u viši rang i/ili ispadaju.

Tzv. yo-yo klub Southampton je prestao (barem na jednu sezonu) biti nakon što je za menadžera doveden Mauricio Pochettino. Stigla su prošlog ljeta i neka pojačanja, među kojima i naš reprezentativac Dejan Lovren, a klub sa St. Mary stadiona na impresivan je način otvorio sezonu.

Dva povijesna nokauta

Na golu ćudljivi, ali odlični poljski vratar Artur Boruc, na bekovima dvojica supertalentiranih mladića rođenih 1995. godine (desno Calum Chambers, lijevo Luke Shaw), na stoperskim pozicijama iskusni kapetan Jose Fonte i Lovren. Obrana je bila njihov forte u početku sezone, ali i vezni red je bio sjajan - veliki posao radio je dvojac zadnjih veznih Schneiderlin-Davis, a nešto isturenije, često na krilnim pozicijama, djelovali su novi engleski reprezentativac Adam Lallana i još jedan tinejdžer James Ward-Prowse. Stasiti duo napadača Jay Rodriguez i Rickie Lambert odradio je svoju kvotu golova (ukupno 28 u Premierligi).

Konstatno su bili pri vrhu, nokautirali između ostalog i Liverpool na Anfieldu i Manchester United na Old Traffordu, ali unatoč sjajnoj jedanaestorci širina kadra učinila je svoje pa je Southampton osvojio osmo mjesto i u konačnici ostao bez mjesta u kvalifikacijama za Europa ligu.

Sjajna trgovina, ali što dalje?

Ovog ljeta ostali su i bez 'pola momčadi'. Iako je bogatstvo vlasnice kluba Katharine Liebherr procijenjeno na tri milijarde funti, na veliku žalost Southamptonovih navijača u prvom je planu i prije pravog početka priprema bila - prodaja. Već prvog dana srpnja prodali su Liverpoolu Lamberta (četiri) i Lallanu (24) za ukupno 28 milijuna funti, a istodobno se dogodila i najveća prodaja u povijesti kluba, transferom Shawa u Manchester United za 27. Kraj srpnja donio je nova dva odlaska - Lovrena su prodali Liverpoolu za 20, a Chambersa Arsenalu za 16 milijuna funti.

U četiri tjedna Southampton je na prodajama tih pet igrača zaradio 91 milijun funti (=115 milijuna eura), ali navijači kluba s pravom se pitaju što ih nakon svega čeka u ovoj sezoni: "Svi u klubu radimo naporno kako bi nastavili s dovođenjem kvalitetnih igrača", riječi su kojima je izvršni direktor kluba Les Reed pokušao umiriti fanove Svetaca dok ih suparnički navijači provociraju žaljenjem svih onih igrača koji su ostali u Southamptonu.

Na potezu je predsjednica

Sadašnji kadar Southamptona bitno je bolji od nekoliko klubova kojima se predviđa grčevita borba za ostanak, posebice nakon što su za ukupno 20 milijuna eura kupljeni srpski veznjak Dušan Tadić i talijanski napadač Graziano Pelle, a s posudbe u Juventusu vratio se Dani Osvaldo. Tome treba dodati i da će bitno veću minutažu ove sezone dobiti urugvajski fantazista Gaston Ramirez.

Ipak, ukoliko čelnici kluba ne odluče dobar dio od zarađenih 115 milijuna eura utrošiti u dovođenje istinskih pojačanja, nemoguće je očekivati da novi menadžer Ronald Koeman ponovi rezultat svog prethodnika. Puno se izglednijom čini opcija da će klub s najboljom omladinskom školom na Otoku morati tavoriti u donjem dijelu ljestvice. Vjerojatno dovoljno daleko od zone ispadanja, ali pitanje je zadovoljava li to ikoga osim onih kojima je novac najvažnija stvar kad je u pitanju vođenje kluba.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider