Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sjajna generacija

Talentirani izbornik uvjeren: Hrvatska će uskoro 'pucati' na vrh Europe

Pomalo atipični izbornik hrvatskih juniora otkriva zanimljiva razmišljanja o selekciji koju vodi, ali i još mnogo toga.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tipičan trenerski život. Prije godinu dana Hrvatska pod njegovim vodstvom u Austriji nije ostvarila plasman na Euro, tražila se njegova glava. Godinu dana poslije izbornik nogometne reprezentacije do 19 godina Ferdo Milin je slavljen, Hrvatska ide na Euro.

A Milin je isti, lani je govorio da neće dati ostavku, bio je siguran u ono što želi. Tada je na izborničku funkciju došao umjesto Zorana Vulića, kratko je bio s igračima.

Godinu nakon neuspjeha Milinova reprezentacija u kvalifikacijama za Euro pomela je konkurenciju, svladala Bugarsku, Škotsku i Belgiju bez primljena gola.

Posebno se slavi pobjeda nad Belgijom.

"Belgija je bila favorit, ima moćnu reprezentaciju. Vrsta do 17 godina im je treća na svijetu", kaže Milin.

I što se dogodilo? Koji je vaš recept?

"Puno smo razgovarali, upoznavao sam njihova razmišljanja, posebno dijela igrača rođenih 1998. koji nam se priključio. Kazali su da smo si 'kliknuli', dizali smo se iz utakmice u utakmice, na kraju je ispalo da smo rezultatski pregazili konkurenciju. Tražio sam da budu jednostavni, dao sam im da igraju nogomet. Trebao nam je bod s Belgijom, ali pustio sam ih da se nadigravaju. Uzeli smo loptu od prve minute, pokazali tko je gazda na terenu", rekao je Ferdo Milin.

'Valjda ćemo biti kompletni'

U tim mlađih kategorijama često se znalo dogoditi da se Hrvatska fizički ne može nositi s rivalima. Sada je priča izgledala drugačija.

"Bitno je što dosta naših igrača igra seniorski nogomet, lakše se nose s fizički jakim reprezentacijama. Benković, Balić, Brekalo i Brodić igrali su za prve momčadi, dosta njih igra u drugoj ligi. Iskustvo u tim snažnim duelima seniorskog nogometa je iznimno važno", kaže Milin.

Najveći ispit ove sjajne generacije bit će to Europsko prvenstvo koje će se na ljeto igrati u Njemačkoj.

"Na završnom turniru su sve jake reprezentacije, a moj prvi cilj je biti među prvih pet, što donosi plasman na SP u Južnu Koreju. Engleska i Francuska bit će glavni suparnici, fizički su moćni. Ta Belgija, koja nam je pokazatelj, po statusu spada među pet najboljih reprezentacija u ovoj kategoriji. Naša reprezentacija u kojoj dominiraju igrači poput Brekala, Kneževića, Balića, Lovrena, Benkovića može se i nadograditi. Naime, pravo igranja imaju Nikola Vlašić i Ante Ćorić."

Trenerski idol Sir Alex Ferguson

Milinov problem je što će dosta igrača biti priključeno prvim momčadima.

"U vrijeme našeg Eura počinju pripreme klubova, igraju se kvalifikacije eurokupova. Logično bi bilo da u Njemačkoj budemo u kompletnom sastavu. Znam sigurno da igrači žele nastupati za U-19, ali tek ćemo vidjeti tko će sve biti s nama", kazao je Milin.

Zanimljiv je taj 38-ogodišnji trener, koji je vodio Zadar. Ima neke svoje teorije, voli način rada Alexa Fergusona.

"Dan prije Belgije prekinuo sam trening u 35. minuti. Shvatio sam da će pozitivna energija nestati. Moja filozofija nogometa je jednostavna. Ne mislim pritom na sustave i podsustave čime se bave svi treneri, ali kao izbornik se više temeljim na psihologiji. Biti izbornik je drukčije nego biti trener u klubu. Moj stav je da u kratko vrijeme koje provodimo s njima trebamo raditi na doradi, prenošenju ideja. Glavni rad je u klubu", prepričava Milin.

Pozvao 12 igrača Dinama: 'Kvaliteta je na njihovoj strani'

Puno je onih koji će Milinu predbaciti to što je u reprezentaciju pozvao 12 igrača Dinama.

"Kvaliteta je na strani Dinama, u ovoj generaciji to je realnost. Uostalom, treba pogledati rezultate koje su ti momci iz Dinama napravili. Tko će biti igrač za velike stvari pokazat će vrijeme, ali u ovom trenutku to je realnost. Najvažnija nam je odlika da smo momčad, da dišemo kao obitelj", kaže Milin.

Koliko ste samostalni u izboru?

"Naravno, da sam samostalan, pa u reprezentaciji ima i igrača iz druge lige", rekao je Milin.

Uvjeren je da ova generacija, zajedno s nešto starijima, ima veliku budućnost. Mnoge od igrača koje sada vodi Milin vidi kao reprezentativce na svjetskim prvenstvima u Rusiji i Kataru.

Uspjeh posvetio Ćustiću

"Zajedno s mladom reprezentacijom i igračima poput Kovačića i Perišića ova generacija igrača može postati novi oslonac Hrvatske za vrh Europe. Oni su zalog da nema straha za naš nogomet", kazao je Milin.

Veliki uspjeh s U-19 reprezentacijom posvetio je igraču Zadra Hrvoju Ćustiću, koji je prije osam godina tragično nastradao kada je nakon jednog dvoboja na utakmici s Cibalijom (igralo se 29. ožujka 2008. godine) udario u betonski zid i od teških ozljeda preminuo.

"Osam godina je prošlo od tog tužnog događaja, bio je to tjedan u kojemu su se vraćale te slike. Redovito se čujem s njegovom obitelji, i ovo je bio način da pokažem da sam s njima. I ne samo ja, tu su i Subašić, Modrić, svi se sjećamo Hrvoja, koji bi nam uvijek vraćao osmijeh na lica. Sjećanje na njega je najmanje što svi možemo učiniti", zaključio je Ferdo Milin.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider