Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Htio je biti svećenik, ali...

Velika ispovijest Ćire Blaževića: 20 godina od "one utakmice" priznao najveću grešku u karijeri

Miroslav Ćiro Blažević proteklog je vikenda proslavio 83. rođendan. Tim povodom prisjetio se kako je od siromašnog dječaka iz Travnika došao među nogometnu elitu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni Ćiro Blažević protekle subote navršio je 83 godine, a iako je već dobrano zagazio u deveto desetljeće života, Ćirin duh kao da zaostaje za njegovim biološkim satom.

"Ja sam se, nažalost, rodio u Dolcu, to je oko tri kilometra od Travnika. Dok me tata doveo i upisao već je bio 10. veljače, a ja sam se zapravo rodio 9. veljače", otkrio je Ćiro za IN Magazin i odmah poentirao:

"U vrijeme dok sam bio mlađi to mi je odgovaralo jer smo moj rođendan slavili i 9. i 10., ali u ovoj dobi u kojoj sam sad rođendani se ne slave."

Teško djetinjstvo: "Stanovao sam više u šupi nego u kući"

Ipak, sretan je što je doživio duboku starost i što si je na vrijeme osigurao lagodan život. No, ni danas ne zaboravlja svoje teško djetinjstvo.

"Stanovao sam više u šupi nego u kući, 30-40 metara od kuće bio nam je WC, a onda sam kao mladić pobijedio na Jahorini na državnom prvenstvu u skijaškom natjecanju", ponosno će Ćiro, dodavši u svom stilu:

"Vrlo brzo sam ja shvatio da u skijanju nema para pa sam se prešaltao na nogomet."

Htio je biti svećenik, ali...

Povjerio nam se i da je želio biti svećenik, no na tom putu ga je zaustavila ljubav.

"Kad sam shvatio da sam se zaljubio, mami sam se povjerio da ja ne mogu biti svećenik jer sam se baš fatalno zaljubio. To je bila ljubav moje mladosti, možda čak i ljubav mog života. Ali, platonska", naglasio je Ćiro.

To su oni nepoznati detalji iz Ćirinog života. Ono po čemu je najpoznatiji jest osvajanje bronce s hrvatskom nogometnom reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine. Koliko god su on i Vatreni oduševili cijelu Hrvatsku te godine, toliko smo i svi zapamtili onaj poraz od Francuske u polufinalu.

"Da je Boban ostao, pobijedili bismo one šugave Francuze"

Ćiro 20 godina kasnije priznaje kako je tad napravio najveću pogrešku u svojoj trenerskoj karijeri. Zapravo, dvije. U 63. minuti je iz igre izvadio kapetana Zvonimira Bobana koji je tražio zamjenu jer više nije mogao.

"Najgora stvar kad je Boban došao tražiti zamjenu, trebao sam doći na aut-liniju i napraviti ono što sam napravio kao trener barem 20 puta, reći Bobanu 'sine, ostani, ne možemo bez tebe'. Da je Boban ostao i igri protiv onih šugavih Francuza, kakvi su bili, mi bismo ih pobijedili", uvjeren je Ćiro.

On je tad zamijenio Bobana, ali u igru nije uveo Roberta Prosinečkog već Silvija Marića. Prosinečki je ušao tek u 89. minuti...

"U takvim trenucima moraš u igru staviti jednog nogometaša. Ne igrača, nego nogometaša, majstora kao što je Prosinečki, kao što je Boban. A ja sam stavio Marića, potpuno neopravdano, zato što je Prosinečki dan prije izašao s treninga, kao ozlijeđen je. Pa ne znam je li ozlijeđen ili nije."

Što je još Ćiro rekao u intervjuu za IN Magazin, pogledajte u videu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider