Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Italija u šoku

VIDEO Vatreni nokaut na Siciliji: 20 godina od epske pobjede

Uoči nedjeljne utakmice prisjećamo se fantastičnog uspjeha Vatrenih, koji su se 'rodili' 16. studenog 1994.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska reprezentacija među velike selekcije uzletjela je 16. studenog 1994. u Palermu kada je ostvarena pobjeda koja je poput bombe odjeknula u nogometnom svijetu...

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 1996. u Engleskoj Hrvatska je krenula s dvije pobjede od 2:0, u Talinnu protiv Estonije i na Maksimiru protiv Litve.

Međutim, u trećem kolu stigao je pravi test vrijednosti, najteža utakmica u skupini, gostovanje u Italiji. Nekoliko mjeseci ranije Talijani su u finalu Svjetskog prvenstva u SAD-u na jedanaesterce izgubili od Brazila. Njihov izbornik Arrigo Sacchi smatrao je Hrvatsku najtežim suparnikom u skupini i ispred Olimpica ili San Sira htio je igrati u manjem gradu, na manjem stadionu gdje će atmosfera biti maksimalno užarena. Odluka je pala na Stadio Della Favorita u Palermu, u srcu Sicilije.

Robertu Baggiju, Paolu Maldiniju i društvu na megdan je stigla reprezentacija za koju se znalo da ima veliki potencijal i igrače u velikim klubovima (Boban u Milanu, Jarni u Juventusu, Šuker u Sevilli...).

Na klupi Hrvatske bio je naš najbolji trener svih vremena Tomislav Ivić jer je tadašnjeg izbornika Ćiru Blaževića UEFA kaznila zbog incidenta na utakmici između Auxerrea i Croatie (Dinama).

Briljantna je bila Ivićeva taktička priprema za utakmicu, a šanse Azzurra za pozitivnim rezultatom donekle je smanjio i njihov tisak koji je silno motivirao Vatrene podcjenjivačkim pisanje o 'sporim, lijenim, grubim i tipičnim Balkancima'.

Sve ostalo je povijest. Davor Šuker je u 32. minuti probio Pagliucu, u 60. je glavom povećao prednost, a Italija je do kraja tek uspjela ublažiti poraz preko Dina Baggija. Nogometna karta Europe dobila je novo ime, a svi protivnici s kojima je Hrvatska kasnije igrala s velikim strahopoštovanjem pristupali su ogledima s Vatrenima.

SASTAV HRVATSKE:

Dražen Ladić - Igor Štimac, Nikola Jerkan, Slaven Bilić - Elvis Brajković, Robert Prosinečki (od 58' Mladen Mladenović), Zvonimir Boban, Aljoša Asanović, Robert Jarni - Nikola Jurčević (od 89' Ardian Kozniku), Davor Šuker

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider