Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
FIFA mora amenovati

VAR uskoro i na HNL travnjacima: "Nešto najbolje što se dogodilo hrvatskom nogometu"

Uskoro ćemo i na hrvatskim nogometnim travnjacima imati video-tehnologiju.

VAR soba (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatski nogometni savez priprema svoje najbolje suce na uvođenje videopodrške na nogometne terene. Edukacija će trajati između šest mjeseci i godinu dana nakon čega će završnu riječ i odobrenje dati FIFA.

Riječ je o VAR sustavu koji bi pogreške pri sudačkom odlučivanju trebao svesti na minimum.

"Nama sucima će biti puno lakše i javnosti će biti puno lakše jer će odluke biti jasnije i čišće", istaknuo je Mario Zebec, sudac u HNL-u.

Tomislav Petrović dugogodišnji je pomoćni sudac u HNL-u.

"Ovaj program koji smo sad započeli i sam VAR sustav će omogućiti sucima u budućem nekom periodu da puno lakše podnose i nose se sa pritiskom i da se kvalitetnije posvete svom poslu."

Preduvjet je postojanje VAR sobe na stadionu

FIFA je službeno sustav pomoćnih videosudaca uvela 2016. Korišten je već na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a od skorašnje nokaut faze koristit će ga i suci u Ligi prvaka. U Hrvatskoj će biti uveden na svih devet terena HNL-a koji će moći dobiti licencu tek kad budu imali i VAR sobu.

"Minimum što se mora koristiti je četiri, međutim mi smatramo i kod nas će biti šest kamera kako bismo iz pravih kuteva mogli pogledati sve snimke koje su potrebne", izjavio je Bruno Marić, HNS-ov VAR instruktor.

VAR nije čarobna kutija. I njime upravljaju ljudi, pa iako će pogreške biti svedene na minimum, neće biti potpuno isključene.

"Očekujemo da ćemo spriječiti, 'ajmo reć' odluke koje bi mogle izazvati određene skandale ako to možemo tako nazvatI, ali nikako da će doći u situaciju da će baš sve odluke biti super i svi koji budu gledali nogomet baš će rećI 'zadovoljni smo i to je sve onako kako smo mi htjeli', to je nemoguće."

Hrvatska je jedna od prvih država u svijetu koja je iskoristila sredstva iz Forward programa FIFA-e čime će financirati cijeli sustav tri godine.

"Sama oprema košta negdje oko 500 tisuća dolara plus kasnije tehnika, održavanje na utakmicama, tehničari i sve ostalo kroz sljedeće tri godine", otkrio je Ante Kulušić, predsjednik Sudačke komisije HNS-a i voditelj VAR projekta.

Nakon što su ove sezone postavljeni novi travnjaci na pet prvoligaških stadiona, ovo je, zaključuje Kulušić, nešto najbolje što se dogodilo hrvatskom nogometu.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider