Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nogomet u problemima

Je li moguća manipulacija popisima? Ministar Mornar najavio novi Zakon o sportu

Javnost je s posebnom pozornošću iščekivala hitnu sjednicu Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, prvu službenu reakciju nogometne vlade nakon neodigranog derbija između Dinama i Hajduka.

U Dnevnik Nove TV u utorak se ispred sjedišta Hrvatskog nogometnog saveza javio Željko Vela.

"Zaključci su prilično očekivani, uglavnom Izvršni odbor je šokiran odlukom Hajduka da ne istrči na utakmicu. Takvo ponašanje je neprihvatljivo za njih i smatraju to udarom na hrvatski nogomet. Ipak, Hajduku je ponuđena ruka suradnje i poziv na što hitniji sastanak na kojem bi se razgovaralo o problemima u domaćem nogometu. Zašto se nogometna vlada sastaje tek tri dana nakon neodigranog derbija, a to zove hitnom sjednicom? Razlog je što su htjeli da se prije toga očituju svi ostali, prvenstveno policija. No, upada u oči da nije bilo predsjednika Davora Šukera, bez obzira na opravdanje kako je na službenom putu u organizaciji FIFA-e, to djeluje neozbiljno. Bez obzira na sva pojašnjenja, famozni popisi navijača i dalje su podložni različitim interpretacijama", pojasnio je reporter Nove TV Željko Vela.

Tko može na stadion - u subotu je, poruka je iz HNS-a - odlučivala policija.

"Sada je potpuno svima jasno da je Ravnateljstvo policije u okviru svojih obveza i Zakona o sprečavanju nereda na stadionu obavila posao za koji je formirana", izjavio je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović koji je otklonio tvrdnje i o politikanstvu u Savezu i to što je 11 članova Izvršnog odbora od njih 17 iz HDZ-a. Tvrdi da su ih županije delegirale jednoglasno.

"Veliki broj dakle sportskih funkcionera koji stjecajem okolnosti su u HDZ-u te su dugogodišnji sportski djelatnici u svojim županijama koji se godinama bave sportom i djeluju u okviru sportske organizacije", kaže Vrbanović.

Da je hrvatski nogomet očito u problemima, poručio je jutros i ministar Mornar. Ali razriješiti ih, kaže, ne može jednostavno, jer njegovo ministarstvo nema toliko ovlasti pa se sljedeće godine planira mijenjati Zakon o sportu: "Nije dobro da se ovo dešava, nije dobro da se sport koristi u političke svrhe, ali ja se nadam da ćemo nekakvoi razumno rješenje iznaći. Možda novim zakonom o sportu sljedeće godine uredimo i način izbora predstavnika nacionalnih saveza na drugi način, međutim ovog časa mi tu ne možemo ništa", najavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Može li se zbog Zakona ova situacija s popisima nepoželjnih na stadionima ponoviti? I je li moguća manipulacija? Svoj popis, a time i odluku o zabrani - može donijeti i organizator, u ovom slučaju - Dinamo - sastavljajući svoju listu navijača kojima zabranjuje ulazak na stadion.

Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima
čl 32. st. 7.: "Organizator športskog natjecanja ili ugovorni distributer odbit će prodati ili dodijeliti ulaznicu za određeno natjecanja osobi za koju raspolaže saznanjima da se ranije protupravno ponašala te će poduzeti mjere za onemogućavanje pristupa na prostor športskog objekta toj osobi."

Na temelju čega se dobivaju saznanja - nije razjašnjeno.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider