Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sedam brzih kamera

UEFA uvela Hawk Eye za Euro: Evo kako će funkcionirati

Logičan korak naprijed napravila je krovna europska nogometna organizacija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, gol tehnologija bit će korištena i na skorašnjem Europskom prvenstvu u Francuskoj, a UEFA je izabrala sustav Hawk Eye.

Hawk Eye funkcionira na taj način da sedam brzih kamera, koje su postavljene iznad i oko svakog gola, detektiraju loptu i omogućuju njezino precizno pozicioniranje u milimetar, a računalni softver analizira informacije s kamera, te čim ustanovi da je lopta prešla gol crtu šalje signal na poseban sat suca.

Sve se odvija unutar sekunde, a sustav omogućava i da se snimke tih kamera reproduciraju pa ih se može koristiti i za TV prijenose.

Hawk Eye sustav se koristi u susretima engleskog i njemačkog nogometnog prvenstva, a sličan sustav već se koristi i u tenisu te kriketu.

UEFA je u siječnju donijela odluku o uvođenju gol tehnologije na Europskom prvenstvu u Francuskoj, a isti sustav će se primijeniti i na ovogodišnjem finalu Lige prvaka u Milanu, te finalu Europske lige u Baselu.

"Nakon uvođenja gol tehnologije suci iza golova moći će se koncentrirati na druge događaje u kaznenom prostoru, najvažnijem području na terenu", kazao je legendarni Pierluigi Collina, UEFA-in povjerenik za suđenje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider