Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Samo tad i nikad više

Predstavljen format idućeg Eura: Dvije važne napomene

London je bio domaćin prezentacije završnice Europskog nogometnog prvenstva 2020. godine, koje će se igrati u 13 europskih gradova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europsko nogometno prvenstvo samo će se 2020. igrati u više država (13), zbog obilježavanja 60. rođendana UEFA-e.

Novi predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin potvrdio je kako će se u više gradova igrati samo slijedeći Euro zbog obilježavanja 60-tog rođendana. No, novost koja će ostati je sustav kvalifikacija.

"Odlično je što u nogometu imamo priliku pokazati svu raznolikost Europe. Pokazati kako se u Europi prijateljuje i kako Istok, Zapad, Sjever i Jug mogu funkcionirati kao jedno", poručio je Čeferin.

U 13 država igrat će se samo 2020.

Greg Clarke, predsjednik Engleskog nogometnog saveza, oduševljen je novim, doduše jednokratnim formatom Eura.

"Mislim da je odlično, ali i inovativno ovo što je UEFA isplanirala za Euro 2020. Isprobat ćemo novi format, ali i uključiti sve europske nacije u ovo prvenstvo. 13 različitih europskih gradova, 13 načina življenja i 13 različitih kultura. Imat će to svojih prednosti i mana, jer zasigurno neće biti jeftino."

I neće baš biti jeftino povezati 13 gradova domaćina koji su redom: Amsterdam, Baku, Bilbao, Bruxelles, Bukurešt, Budimpešta, Kopenhagen, Dublin, Glasgow, München, Rim i Sankt Peterburg.

Polufinale i finale igrat će se pak u engleskoj prijestolnici.

Nastavak kvalifikacija kroz Ligu nacija

Inače ovaj format natjecanja u kojem će svaki grad ugostiti po četiri utakmice izazvao je dosta kontorverzi, no iz UEFA-e poručuju kako će se primijeniti isključivo na EURU 2020. No, bit će promjena u sustavu kvalifikacija. Sudjelovat će, kao i ove godine u Francuskoj, 24 reprezentacije, a nakon sustava koji će biti jednak onom od ove godine, slijedi novost.

24 reprezentacije bit će podijeljene u 6 skupina, a prve dvije iz svake grupe plasirat će se izravno na Euro. Za ostale je formiran novi sustav kvalifikacija koji će se zvati Liga nacija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider