Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Smanjuje se EL, ali...

UEFA od 2021. uvodi treće natjecanje: Velika šansa za hrvatske klubove!

Aktualni sustav i formati natjecanja vrijede zaključno sa sezonom 2020./2021., nakon čega bi trebale nastupiti promjene.

UEFA (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Čelni ljudi europskog nogometa ovih se dana nalaze u Monte Carlu, a nakon ždrijeba skupina Lige prvaka raspravljat će o uvođenju novog europskog natjecanja koje bi se počelo igrati 2021. godine.

Vijest donosi njemački Bild koji navodi kako će predstavnici UEFA-e i ECA-e (Europsko udruženje klubova) voditi raspravu o tome u kneževini Monaco, a o tome će biti govora i 10. i 11. rujna u Podstrani pored Splita gdje će se održati skupština ECA-e.

Tri natjecanja s po 32 kluba

Kad aktualni sustav natjecanja istekne u proljeće 2021., te godine bi, počevši od sezone 2021./2022., euronatjecanja trebala izgledati ovako: Liga prvaka bi se i dalje igrala s 32 kluba, broj klubova u Europskoj ligi bi bio smanjen sa sadašnjih 48 na 32, a jednako toliko klubova (32) bi sudjelovali i u tom novom europskom natjecanju o čijem će se imenu još raspravljati.

Na ovaj način UEFA želi povećati interes za Europskom ligom jer ona više ne bi bila najlošije europsko klupsko natjecanje, a s druge strane bi sustav s tri natjecanja po 32 kluba u konačnici značio 16 mjesta više u skupinama.

Time bi trebali profitirati klubovi iz manjih zemalja, iz Skandinavije i istočne Europe, jer bi igrali više europskih utakmica.

Naravno, tu spada i Hrvatska odnosno HNL koji bi mogao imati i nekoliko predstavnika u skupinama, što bi definitivno bio pun pogodak.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider