Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zakon o sportu vrlo jasan

Udruga Naš Hajduk podigla kaznenu prijavu protiv ministra Predraga Šustara!

Udruga koja okuplja desetke tisuća navijača Hajduka javnosti se obratila priopćenjem.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nezakonito iskorištavanje svog službenog položaja i trgovanje utjecajem u sprječavanju obavljanja inspekcijskog nadzora i provođenja Zakona o sportu te posljedična šteta proračunu Republike Hrvatske - glavni su razlozi zbog kojih je udruga Naš Hajduk, koja okuplja više od 35 tisuća navijača Hajduka, podigla kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu protiv ministra Predraga Šustara.

Priopćenje udruge Naš Hajduk prenosimo u cijelosti.

"Udruga Naš Hajduk poslala je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Predraga Šustara, ministra znanosti obrazovanja i sporta, zbog nezakonitog iskorištavanja svog službenog položaja i trgovanja utjecajem u sprječavanju obavljanja inspekcijskog nadzora i provođenja Zakona o sportu, te posljedično štetu proračunu Republike Hrvatske iz kojeg se i dalje financiraju županijski i nacionalni nogometni savezi, unatoč tome što Zakon o sportu nalaže obustavu svih isplata do usklađivanja rada navedenih saveza sa Zakonom o sportu.

Ministar može pokušavati obmanjivati javnost, ali ne vjerujemo da će moći i državno tužiteljstvo koje smo obavijestili o saznanjima s kojima raspolaže udruga, a tiču se opstrukcije resornog ministra.

Uostalom, Zakon o sportu vrlo je jasan i iz njega je razvidno da se odnosi na nogometni savez, jer u najvišem stupnju natjecanja (MAXtv Prva liga) ima preko 50 posto profesionalnih nogometnih klubova.

Institut vjerodostojnog tumačenja zakona, na koji se već mjesecima poziva ministar opravdavajući blokiranje provedbe, daje Hrvatski sabor, a ministar ga nije ni kontaktirao.

Zaključak koji je poslao javnosti kako je prekomplicirano dobiti vjerodostojno tumačenje, pa će Zakon izmijeniti, a do tada ga neće provoditi, najgrublja je zlouporaba ovlasti te eklatantno kršenje zakona. Vjerujemo da su mu to i unutar Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta mogli pojasniti, kao uostalom i sam Zakon, s obzirom da su ga u tom ministarstvu i potvrdili prije manje od godinu dana.

Isto tako vjerujemo da i sam ministar to zna, ali svoj položaj koristi da bi obmanuo javnost i stopirao provedbu Zakona o sportu za zna se čije interese. Stoga je vrijeme da se ministrom Šustarom počne baviti Kazneni zakon Republike Hrvatske.

Naš Hajduk i dalje će nastojati legalnim sredstvima boriti se za uspostavljanje pravne države u okviru sporta. Nastojanja pojedinih državnih tijela te političkih struktura da zaštite kriminalne radnje unutar sporta jedna su od glavnih preokupacija ove udruge, koja će se svim sredstvima boriti protiv tih nezakonitih nepravilnosti", stoji u priopćenju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider