Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ipak prevladao razum

Hajduk i HNS nakon sastanka: 'Italija, Bugarska i još dvije utakmice u Splitu'

Konačno se dogodio toliko očekivani sastanak Hajduka i predstavnika Hrvatskog nogometnog saveza.

Nakon kopernikanskog obrata i najave Davora Šukera kako će predložiti Izvršnom odboru HNS-a da se utakmice s Italijom i Bugarskom ipak igraju u Splitu, na Poljud su jutros u 10 sati stigli Damir Vrbanović, Zorislav Srebrić i povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk.

Nakon sastanka Marin Brbić i Damir Vrbanović istaknuli su zadovoljstvo zbog početka razgovora između 'zaraćenih' strana, čak si izdali zajedničko priopćennje u kojem se otkriva kako bi Split u budućnosti trebao dobiti čak četiri utakmice reprezentacije.

Nakon više od tri sata sastančenja Hajduk i HNS su poslali zajedničko priopćenje:

U utorak je u Splitu održan sastanak čelnika Hrvatskog nogometnog saveza i HNK Hajduk vezano uz organizaciju kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. između Hrvatske i Italije 12. lipnja na Poljudu. Obje strane označile su ovaj sastanak kao prvi korak prema rješavanju otvorenih pitanja, a sve s ciljem normalizacije odnosa između dviju nogometnih institucija.

Sa strane HNS-a sastanku su nazočili izvršni predsjednik Damir Vrbanović, savjetnik predsjednika Zorislav Srebrić i povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk dok su HNK Hajduk predstavljali predsjednik Uprave Marin Brbić, predsjednica NO Branka Ramljak i zamjenik predsjednice NO Nikola Koceić Bilan.

Zajednički je stav i prijedlog da se izmijeni domaćinstvo kvalifikacijske utakmice za Euro 2016. između Hrvatske i Italije koja bi se 12. lipnja 2015. godine umjesto u Zagrebu trebala odigrati u Splitu, a sve u interesu hrvatskog nogometa.

Četiri utakmice u Splitu, razgovori se nastavljaju

Također je predloženo da se utakmica Hrvatska - Bugarska, koja je na rasporedu 10. listopada 2015., odigra u Splitu.

HNS će sa svoje strane napraviti sve što je potrebno prema UEFA-i da se realizira odluka o promjeni domaćinstva utakmice Hrvatska - Italija za koju je već bilo prijavljeno domaćinstvo u Zagrebu.
Zajednički je prijedlog da Split bude domaćin još dviju utakmica reprezentacije Hrvatske u sljedećem kvalifikacijskom ciklusu za SP 2018. godine.

Uvažavajući razlike i sva otvorena pitanja koja postoje između HNS-a i HNK Hajduk, obje strane izražavaju zadovoljstvo ovim prvim razgovorom koji je protekao u pozitivnoj atmosferi.

Ovim je otvoren proces razgovora koji će se nastaviti u najskorije vrijeme'', stoji u priopćenju.

Tako je izaslanstvo HNS-a stiglo je na Poljud dok su neki još u nevjerici trljali oči ne vjerujući Šukerovim izjavama. Do prije desetak dana predsjednik je HNS-a tvrdio da oni nemaju što pričati sa suspendiranim Marinom Brbićem, a jutros Šukerov prvi suradnik Damir Vrbanović u Splitu priča s predstavnicima Hajduka koje vodi upravo predsjednik Brbić.

Je li Šukera i Mamića stisla bliska im politička struja?

Što se dogodilo u međuvremenu nije poznato. Jesu li u HNS-u odnosno Šuker i Mamić konačno shvatili koliko suludo, nenormalno i sramotno zvuči podatak da je hrvatska reprezentacija u posljednjih 18 godina više službenih utakmica odigrala u Beogradu (2) nego u Splitu (1)?

Nije normalno da u hrvatskom nogometu vladaju takvi destruktivni odnosi i maćehinsko odnošenje prema regiji koja daje najviše reprezentativaca. No, jesu li to shvatili gazde koje drmaju našim nogometom ili je naredba došla iz politike, odnosno HDZ-a koji u izbornoj godini ne želi da HNS (većina članova te stranke) ima takav odnos Dalmacijom.

Ovim sastankom 'pala' suspenzija Brbiću

Kako god, Hajduk želi domaćinstva ovih utakmica i želi smirivanje situacije. Uvjet je da se ukine kazna predsjedniku Marinu Brbiću, koja uostalom i nema više smisla kada ju je delegacija HNS-a ovim sastankom praktički poništila. HNS je očito popustio, zbog politike ili prosvjetljenja, ne znamo, ali svako smirivanje stanja je dobro za bolesni hrvatski nogomet koji i zbog sukoba nogometnih gazda s Hajdukom ne može biti na putu ozdravljenja.

Šuker i Mamić će sada narediti Izvršnom odboru da promijeni odluku kojom je domaćinstvo dobio Zagreb bez da su se gradovi uopće mogli natjecati za to domaćinstvo. Vjerujemo da u tom slučaju ni UEFA neće predstavljati problem (domaćinstvo se mora odrediti četiri mjeseca unaprijed), a ni Talijani koji su možda već rezervirali smještajne kapacitete u Zagrebu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider