Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dokaz da se može

U šest godina postojanja do povijesnog uspjeha: Najjeftiniji u Ligi prvaka

Čudo iz Kazahstana u samo šest godina napravilo ono o čemu maštaju mnogi europski klubovi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

FC Astana osnovan je 2009. i samo šest godina kasnije postao je prvi kazahstanski klub koji će se natjecati u skupini Lige prvaka. Momčad koja ima ukupnu vrijednost 12.8 milijuna eura izbacila je u posljednjem kolu kvalifikacija ciparski APOEL i time zaradila 14.7 milijuna eura, odnosno više od vrijednosti kompletne momčadi.

Usporedbe radi, Real Madrid, koji će igrati isto natjecanje kao i Astana, vrijedi 728.5 milijuna eura, odnosno 715.7 milijuna eura više od kazahstanske momčadi! Dinamo, koji vrijedi 50 milijuna eura, je 14.5 puta jeftiniji od najskuplje momčadi Lige prvaka, dok je Astana čak 56 puta jeftinija od 'kraljevskog kluba'.

Otpisani već na startu

Klub je osnovan 2009. godine kao Lokomotiv Astana, da bi 2011. godine promijenio ime u samo Astana. U šest godina koliko se natječe u najvišem razredu kazahstanskog nogometa Astana je osvojila dva nacionalna kupa i jedno prvenstvo (lani) koje im je osiguralo nastup u ovogodišnjim kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Astanu su svi otpisali već u 2. kolu kvalifikacija kada je suparnik bio Maribor. Kazahstanci su to prošli ukupnim rezultatom 3:2, da bi nakon toga pao i Helsinki s ukupnih 4:3. Nitko nije vjerovao da će Astana u posljednjem kolu kvalifikacija izbaciti ciparski APOEL, momčad koja je gotovo redoviti sudionik Lige prvaka, koji je 2012. godine igrao u četvrtfinalu protiv madridskog Reala.

Pred punim su tribinama, koje primaju 30 tisuća navijača, u Astani u prvom ogledu slavili 1:0, a onda je u uzvratu Maksimović u samoj završnici pogodio za 1:1 i veliko slavlje momčadi. Klub je na najnovijoj UEFA-inoj ljestvici klubova ostvario skok za stotinjak mjesta, te se smjestio na 170. mjesto.

Najjeftinija momčad s potpunim 'anonimcima'

Sve to s momčadi vrijednom 12.8 milijuna eura, odnosno četiri puta jeftinijom od zagrebačkog Dinama. Dvojica najskupljih igrača su srbijanski nogometaš Nemanja Maksimović i reprezentativac Centralne Afričke Republike Foxi Kethevoama. Obojica vrijede po 1.9 milijun eura, a još samo dvojica nogometaša iz kluba imaju tržišnu vrijednost malo preko milijun eura.

Momčad je popunjena uglavnom kazahstanskim nogometašima, međutim ključnu ulogu u Astani igraju stranci. Spomenuti Maksimović i Ketheovama su ponajbolji igrači momčadi, a pored njih 'uljezi' među Kazahstancima su bosansko-hercegovački Hrvat Marin Aničić, Slovenac Branko Ilić, Rus Jevgenij Postnikov, Ukrajinac Denis Dedečko, Kongoanac Junior Kabananga, Kolumbijac Roger Canas i Ganac Patrick Twumasi. Trener je bugarski stručnjak Stanimir Stoilov.

Put do Astane - 'pakao'

Tko god da u grupnoj fazi natjecanja izvuče Astanu vjerojatno će trljati ruke zbog činjenice da je riječ o najjeftinijoj momčadi i potpunom autsajderu. Međutim, neki bi mogli proklinjati takav ždrijeb s obzirom da je put u Astanu gotovo kao i put u Kinu! Direktan let, primjerice, iz Barcelone za Astanu traje 10 i pol sati, a riječ je o udaljenosti od 6500 kilometara. Tako daleka putovanja definitivno izmore sportaše i to je vjerojatno jedina prednost koju će kazahstanska momčad imati u usporedbi s bilo kojom drugom momčadi kada će igrati na svom travnjaku.

Momčad poput Astane dokaz je da se najelitnije europsko klupsko natjecanje može izboriti i s daleko manjim budžetom od većine klubova u kvalifikacijama, ali samo uz uvjet da se pametno kupuje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider