Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Navijamo za tu opciju

U iščekivanju ždrijeba: Jedan klub bio bi jackpot za Dinamo, ali i cijeli hrvatski nogomet

Bitka za dva mjesta u kvalifikacijama za Ligu prvaka nikad nije bila aktualnija...

UEFA-ina ljestvica koeficijenata (Screenshot: kassiesa.home.xs4all.nl)

Nešto nakon 13:00 u sjedištu UEFA-e u Nyonu će Dinamo doznati suparnika u šesnaestini finala Europske lige, na startu nokaut-faze koja bi se mogla jako pozitivno odraziti na hrvatski klupski nogomet.

Radi se o famoznoj bitci za 15. mjesto na ljestvici nacionalnih koeficijenata o kojoj pišemo već godinama. Ta 15. pozicija na kraju eurosezone značila bi da će Hrvatska odnosno HNL u onoj idućoj dati dva kluba u kvalifikacije za Ligu prvaka i još tri u kvalifikacije za Europsku ligu. Dakle, borba za ulazak među 15 najboljih ujedno je i borba za to da polovica HNL-a bude imala izlaz u Europu, što bi bila fantastična stvar.

Pola HNL-a u Europi? Uopće nije nemoguće

Iako nam je 16. kolovoza, kad su u trećem pretkolu Europske lige ispali i Hajduk i Rijeka (a prethodno i Osijek), ostao samo jedan klub u europskim natjecanjima – Dinamo – baš zahvaljujući sjajnim rezultatima Modrih u skupini Europske lige hrvatski klupski nogomet ponovno je aktualan u misiji ''Pola HNL-a u Europi''.

S koeficijentom 26.375 trenutno smo na 17. mjestu, što znači da bismo trebali preskočiti barem dvije države. A to i neće biti tako nerealno ako kuglice danas u Nyonu pomaze Dinamo.

Naime, Danska, koja s koeficijentom 27.025 drži 14. mjesto, ostala je bez predstavnika u Europi za ovu sezonu i nju će Hrvatska preskočiti ako Dinamo u dva susreta šesnaestine finala Europske lige ostvari prolaz s pobjedom i neriješenim.

Idealan ždrijeb: Dinamo – Zürich

Kako preskakanje Danaca neće biti dovoljno, trebat će završiti ispred ili Švicarske ili Češke, a tu će lakša prepreka biti Švicarci jer oni imaju još jedan klub (Zürich) negoli Česi, koji će danas u ždrijebu imati i Slaviju Prag i Viktoriju Plzen.

Dakle, bilo bi fenomenalno kad bi Dinamo izvukao Zürich i eliminirao ga uz jednu pobjedu i remi u dvije utakmice. Tada bi i Švicarci ostali bez europredstavnika, baš kao i Danci, a u ljeto 2020. Hrvatska bi imala pet klubova u Europi. No pričekajmo ždrijeb...

Potencijalni protivnici Dinama:

Zürich
Celtic
Slavia Prag
Sporting Lisabon
Olympiakos
Rapid Beč
Lazio
Malmo
Krasnodar
Rennes
BATE Borisov
Viktoria Plzen
Club Brugge
Šahtar
Galatasaray

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider