Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Grupa nije turbo teška

U akciji i Sosedi: Kek u Sloveniju vratio najveću zvijezdu i želi na Euro

Danas počinju kvalifikacije za Europsko prvenstvo koje će se 2020. godine igrati diljem Starog kontinenta.

Matjaž Kek (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Osim Vatrenih i utakmice Hrvatska - Azerbajdžan, svoj prvi kvalifikacijski dvoboj za Europsko prvenstvo 2020. godine danas igra i reprezentacija Slovenije pod vodstvom Matjaža Keka.

Nedugo nakon što je podnio ostavku na mjesto trenera Rijeke, gdje je proveo pet i pol godina, Kek je dobio poziv Slovenskog nogometnog saveza da po drugi put preuzme njihovu reprezentaciju.

U prvom mandatu ostvario je povijesni uspjeh kada je uspio odvesti Sloveniju do prvog i jedinog nastupa na svjetskim prvenstvima. Pod Kekovim vodstvom su Sosedi u dodatnim kvalifikacijama 2009. godine iznenađujuće eliminirali Rusiju i plasirali se na svjetsku smotru koja se 2010. igrala u Južnoafričkoj Republici.

Desetljeće kasnije, Slovenci se nadaju da bi ih Kek mogao odvesti na Euro.

Skupina nije teška...

Skupina u koju ih je svrstao ždrijeb je baš po mjeri, bez ijednog suparnika iz onog prvog ešalona europskog nogometa. S obzirom da su, zbog očajnih igara u Ligi nacija, u ždrijebu kvalifikacija bili smješteni tek u četvrti pot, Slovenci mogu biti izrazito zadovoljni što će se za plasman na Euro nadmetati s Poljskom, Austrijom, Izraelom, Sjevernom Makedonijom i Latvijom.

Iz te skupine, kao i iz svih ostalih, dvije prvoplasirane reprezentacije izborit će izravni plasman na Euro.

Može li Slovenija do broja dva u tom društvu, pitaju se svi nogometni fanovi u Deželi.

Prvi veliki korak u nastojanjima da se domognu Eura već je napravljen. U reprezentaciju se vratio Jan Oblak, jedan od najboljih svjetskih vratara koji protekle dvije i pol godine zbog neslaganja s Kekovim prethodnicima nije želio igrati za nacionalnu vrstu. Čuvar mreže Atletico Madrida bit će važna slovenska (i Kekova) uzdanica, od njega se očekuje da pokupi neke lopte što prosječni vratari ne mogu i na taj način donese Sloveniji izravno ili neizravni poneki bod u ovim kvalifikacijama.

Uz Oblaka, glavna zvijezda Slovenije je Josip Iličić, ćudljivi ofenzivni veznjak Atalante. U reprezentaciji je i Dinamov desni bek Petar Stojanović.

...ali raspored jest

Sami raspored SLovencima nije išao na ruku, u prva četiri kola čak su triput gosti. Večeras su u Izraelu, u nedjelju su u Ljubljani domaćini Sjevernoj Makedoniji, dok ih u lipnju čeka dvostruki gostujući program - Austrija pa Latvija.

S nekom solidnom zalihom bodova (četiri, pet ili šest) u ožujku i lipnju, Slovenci će ostati itekako u igri za plasman na Euro. Jer, od šest jesenskih susreta u četiri će biti domaćini i sami će odlučivati o svojoj sudbini...

Hrvoje Kečkeš (Foto: GOL.hr) Halo, stari, imam dojavu! Sve na jedinicu i ulovi keš divider

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider