Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kad gubiš okrivi suca

Trebaju li hrvatskom nogometu strani suci?

Mogu li se u budućnosti izbjeći priče o sucima koji zbog raznih navodnih pobuda imaju razne navodne namjere. Zdravko Mamić najavio je pokretanje inicijative o dovođenju stranih sudaca na hrvatski derbi. U vaterpolu je stvar prošla, a nije isključeno da će se dogoditi i u nogometu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hoće li hrvatski nogometni derbiji dožvjeti sudbinu kao oni u vaterpolu odnosno da ih vode strani suci? Pravilnik HNS-a to omogućuje, postoje dvije mogućnosti, reciprocitetna razmjena sudaca između dva saveza ili jednosmjerna posudba na temelju dobrih odnosa.

>> VIDEO: Callelo ipak igrao rukom

>> 'Otkud im pravo uništiti utakmicu desetljeća?!'

>> Mamić: Sudac Bebek je drski razbojnik

Zasad strani nogometni suci nisu vodili utakmice naše lige, ali su zato hrvatski suci dijelili pravdu van hrvatskih granica

'Na bazi dobrih odnosa jedan savez zatraži, drugi savez odobri svojim sudačkim trojkama i naravno one putuju u te druge zemlje i sude odgovarajuće utakmice liga', objašnjava proceduru tajnik HNS-a Zorislav Srebrić.

Zasad strani nogometni suci nisu vodili utakmice naše lige, ali su zato hrvatski suci dijelili pravdu van hrvatskih granica. Splitski sudac Edo Trivković dvaput je sudio u Mađarskoj, finale Kupa i odlučujuću utakmicu za prvaka između Ujpešta i Ferencvaroša. Ideja mu se kaže sviđa jer u stranoj ligi nema pritiska i stresa uoči i nakon utakmice.

'Nacionalni savez koji zove suca zapravo ne gubi razinu kvalitete njihove lige, nego je to čisto zaštita samog suca u toj sredini u kojoj živi. I o tome treba razmišljati i onim posljedicama koje se mogu dogoditi nakon takve jedne utakmice', kaže Trivković.

I Bebek sudio druge lige

Riječki sudac Ivan Bebek, čije se suđenje u derbiju našlo na Mamićevom udaru, jednom se okušao u dalekom Egiptu.

'Utakmica je prošla u redu, sve je bilo ok tako da su moja iskustva pozitivna', kaže sudac kojeg je od daljnjeg medijskog linča spasila video snimka Callelovog 'rukometa'.

'Pismeno smo dobili očitovanje da su naši suci dobro vodili te utakmice, dapače vrlo dobro i odlično, ali isto tako je činjenica da se nije nastavila takva praksa', pojašnjav Srebrić.

Možda su na kraju svi ipak zaključili da su im domaći suci najbolji ili pak da će jedna strana, ovisno o rezultatu, uvijek biti nezadovoljnija od druge.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider