Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Lista sve duža

Nova tragedija na travnjaku: U 25-oj godini preminuo nogometaš Mertens

Tužna vijest stigla je iz Belgije gdje je 24-godišnji nogometaš Gregory Mertens preminuo 4 dana nakon što je za vrijeme utakmice pretrpio srčani udar...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U utakmici Lokerenovih rezervi protiv Genka Mertens se u 16. minuti utakmice srušio na travnjaku, nakon čega mu je pružena liječnička pomoć. Odmah je prebačen u bolnicu, gdje je bio spojen na aparat za održavanje života, međutim njegov klub je 4 dana kasnije objavio tužnu vijest.

"Danas se dogodilo nešto što nitko nije mogao, niti se usudio pomisliti. Daleko prerano moramo se oprostiti od Gregoryja Mertensa", stoji na službenoj stranici belgijskog nogometnog kluba.

U priopćenju za javnost također stoji da je Mertens obavio sve potrebne liječničke preglede koje UEFA-a zahtjeva, te da se i dalje istražuje zbog čega je došlo do zatajenja srca.

Mertens je već 25. nogometaš koji je preminuo u posljednjih pet godina, dok se od 2000. godine broj nogometaša koji su preminuli prije kraja svoje karijere penje na više od 50.

Na popisu preminulih su i tri hrvatska nogometaša, Ivan Turina, Alen Pamić i Hrvoje Ćustić. Bivši vratar zagrebačkog Dinama preminuo je u svibnju 2013. u Stockholmu u kojem je igrao za švedskog prvoligaša AIK-a. Imao je 33. godine. Svega nekoliko mjeseci kasnije preminuo je nogometaš Istre 1961 Alen Pamić (24), sin trenera tog kluba Igora Pamića. Preminuo je od srčanog udara dok je igrao mali nogomet. U travnju 2008. dogodila se tragedija na zadarskom stadionu Stanovi. Od posljedica udarca potiljkom u betonski zid koju je zadobio u prvoligaškoj nogometnoj utakmici Zadra i Cibalije tragično je preminuo zadarski nogometaš Hrvoje Ćustić (24).

Mnogima je još uvijek u sijećanju smrt Kamerunca Marc-Viviena Foea (28) na Kupu Konfederacija u Francuskoj 2003. godine. Foe je doživi srčani udar za vrijeme utakmice protiv Kolumbije. Liječnici su ga pokušali spasti, ali bezuspješno. Umro je od posljedica srčanog udara nedugo nakon dolaska u bolnicu.

Snažno je odjeknula i smrt mađarskog reprezentativca i člana Benfice Miklosa Fehera (24) koji je preminuo u siječnju 2004. za vrijeme utakmice protiv Vitorije Setubal. Jedan od prvih igrača koji je nesretnom Feheru priskočio u pomoć bio je hrvatski napadač Tomislav Šokota, tada član Benfice, međutim Feheru nije bilo pomoći. U sjećanje na Fehera, Benfica je umirovila broj 29 koji je Mađar nosio na svom dresu dok je igrao u klubu.

U kolovozu 2007. život je izgubio i mladi nogometaš Seville Antonia Puerte. Imao je svega 22 godine kada je preminuo nakon srčanog udara na utakmici protiv Getafea. Puerta se srušio na teren u 35. minuti i premda se pridigao i napustio teren u svlačionici je dobio još jedan srčani udar. Preminuo je tri dana kasnije.

U kolovozu 2009. na pripremama u Italiji preminuo je kapetan Espanyola Daniel Jarque (26). Jarqueu je srce otkazalo tijekom telefonskog razgovora s djevojkom.

Srčani udar bio je uzrok smrti i mladog Nigerijca Chinonso Ihelwere Henryja, člana rumunjskog kluba Delta Tulcea koji je preminuo u travnju prošle godine za vrijeme utakmice protiv Balotestija.

U kolovozu 2007. na treningu izraelskog kluba Hapoel iz grada Beershebe od srčanog udara preminuo je zambijski nogometaš Chaswe Nsofwa (28).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider