Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prosvjed na Rivi

VIDEO Torcida zaprijetila: Idemo u Zagreb i ne damo nikome da z......a Hajduk!

Na prosvjednom skupu na splitskoj Rivi održanom u subotu Navijački klub Hajduka je zatražio ostavku cijelog vodstva Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i uspostavu pravednijih odnosa u vrhu hrvatskog nogometa tako da i Hajduk dobije ravnopravan tretman.

Govornici su pozvali nazočne da po završetku skupa ne idu na poljudski stadion gledati prvenstvenu utakmicu Hajduk - Zagreb jer postoji zabrana nogomtnih vlasti da na njoj budu nazočni geldatelji.

FOTO Pogledajte kako je izgledao veliki prosvjed protiv HNS-a u Splitu!

VIDEO Splitska baka mladima pokazala kako se navijalo nekada!

"Želimo smjenu cijelog vodstva HNS-a, neka idu svi", istaknuo Stipe Lekić iz Torcide obraćajući se sa pozornice nazočnima na Rivi pritom je pogrdnim riječima poručio vodstvu HNS "nek oj...bu svi".

"Nećemo na ovome stati, otići ćemo u Zagreb svima na vrata i nećemo nikomu dati da zaj....va Hajduka", rekao je Lekić.

Potom je pozvao sve nazočne da dignu ruke u vis što su oni i učinili, te su uslijedili povici s pogrnim riječima upućenima HNS-u i njegovim čelnicima.

Član Nadzornog odbora Hajduka Nikola Koceić-Bilan pozvao je da prosvjed protekne mirno i dostojasntveno, ali i poručio kako "Hajduk neće trpjeti nepravde".

"Svi smo mi Hajduk, i u ovoj borbi protiv nepravde ustrajat ćemo do kraja i nećemo odstupiti ni milimetra od naših zahtjeva", poručio je Koceić-Bilan.

Tajnik udruge "Naš Hajduk" Bojan Islamović istaknuo je kako je "HNS država u državi", te da borba za ravnopravnost Hajduka traje deset godina, ali sada je vrijeme da se taj problem riješi.

"Je li ovo (prosvjed) to što su oni željeli - evo dobili su", poručio je Islamović govoreći od ondnosu HNS-a prema Hajduku dodavši kako su navijači Hajduka prošle subote htjeli ući na Dinamov stadion gledati derbi, ali im to nije dopušteno.

"Nisu nam dali ući i sad je dosta toga", dodao je Islamović.

Islamović je govor završio je riječima:

"Naše proljeće u Hrvatsku dolazi, a njihovo u Europu neće tako skoro", što su nazočni pozdravili burnim pljeskom.

Splitski sociolog Benjamin Perasović je u svojem istupu naglasio kako se Hajduk solidarizirao sa svojim navijačima te još jednom pokazao da je "simbol dišpeta".

"Sada će se neki pitati je li ovaj skup govor ulice, što se krije iza skupa, koja politička opcija SDP-ova ili HDZ-ova stoji iza skupa, ali ništa od toga nije točno", poručio je Perasović.

On je kazao kako današnjim skupom na Rivi počinje u Hrvatskoj nastajati nogometni pokret koji će se zauzimati za uvođenje reda po modelu 4D: depersonalizacija, depolitizacija, dektiminalizacija i depolitizacija.

"Depersonalizacija znači da treba maknuti monarhiju iz HNS-a odnosno kralja koji vlada kako želi. Depolitizacija znači da u nogometu nema mjesta niti SDP-u niti HDZ-u niti bilo kojoj drugoj stranci. Dektiminalizacija znači očistiti hrvatski nogomet od mafijaško-kriminalnih struktura koje su dugo godina umrežene. Demokratizacija znači uvođenje u hrvatski nogomet principa jedan čovjek jedan glas, a ne da HNS bude nečija privatna prćija", pojasnio je Perasović.

Boris Omrčen iz Zajednice ekpinih sportova Splita je istaknuo kako, kada je riječ o HNS-u, "riba smrdi od glave i treba mijenjati vrh".

Navijač Ivan Bego, koji se na proljetnoj derbi utakmici Hajduk-Dinamo na Poljudu sukobio s čelnikom Dinama Zdravkom Mamićem, po izlasku na pozornicu dočekan je burnim pljeskom, a u svojem je kratkom govoru istaknuo kako se Hajduk mora boriti da ga ne ugnjetavaju.

"Poslije ovog skupa na Rivi drukčije će misliti o nama", kazao je Bego uzviknuvši "Sve za Hrvatsku".

Nekoliko je govornika istaknulo kako Hajduk treba biti "narodni klub".

Za vrijeme trajanja prosvjeda zborno su pjevane pjesme u slavu Hajduka, te su uzvikivani pogrdni povici na račun HNS-a i njegovih čelnika, a povremeno je zapaljeno i više baklji.

Na kraju prosvjednog skupa na pozornicu su izašli predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić, predsjednica Nadzornog Hajduka Branka Ramljak, član Nadzornog odbora Nikola Koceić-Bilan, predsjednik Skupštine Hajduka Vinko Radovani, sportski direktor Hajduka Goran Vučević i navijač Ivan Bego.

Pri tomu se mikrofona dohvatio Radovani i zapjevao "Ja te volim Hajduče", a pridružili su mu se svi nazočni na Rivi. Nakon toga su se nazočni mirno razilašli.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider