Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Neka im je sretan!

Torcida slavi 66. rođendan: U nedjelju spektakularna koreografija

Najstarija navijačka skupina u Europi osnovana je prije 66 godina.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prije 66 godina, 28. listopada 1950. osnovana je Torcida - najstarija navijačka skupina u Europi.

Dan uoči povijesne utakmice za naslov prvaka protiv Crvene zvezde skupina navijača Hajduka iz Zagreba realizirala je ideju koju je pripremala danima. Pokretač cijele priče bio je Vjenceslav Žuvela, student s Korčule, koji je zajedno s kolegama (njih oko 130) napravio značke Torcida te su se, opremljeni čegrtaljkama, zvonima i sirenama vlakom zaputili u Split.

Hajduk je Crvenu zvezdu dobio 2:1 velikim preokretom u završnici utakmice i postao prvak države bez poraza što kasnije nije uspjelo ni Zvezdi ni Partizanu ni Dinamu.

Poraz Zvezde na Starom placu nije dobro sjeo partijskom režimu i beogradskim medijima, pa je djelovanje Torcide kao i njeno ime bilo zabranjeno, pojedini navijači su pritvoreni, a sam Žuvela je osuđen na tri mjeseca zatvora.

Naravno, navijači su Hajduk nastavili pratiti i na domaćim i na gostujućim utakmicama, Torcida je svoje djelovanje nastavila u ilegali, a početkom 80-ih se vraća u punom sjaju.

Danas je Torcida, skupa s ostalim navijačima Hajduka iz svih krajeva Hrvatske i dijaspore, najveća pokretačka snaga Hajduka. Kao definitivni pečat toj tezi ostat će upisan datum 12. listopada 2012. kada su navijači svojim dolaskom pred zgradu gradskog poglavarstva Grada Splita doslovno spasili Hajduk od stečaja, iznudivši jamstvo za kredit.

Finale proslave u nedjelju na Poljudu

U sklopu rođendanskog tjedna pripadnici Torcide danas će postaviti vijence na spomen ploči za sve poginule i umrle branitelje s područja gradskog kotara Pujanke, u subotu navečer je veliki rođendanski party na plaži Obojena, a finale proslave u nedjelju na utakmici Hajduk - Osijek gdje će biti izvedena spektakularna koreografija posvećena pokojnom Žanu Ojdaniću zbog čega iz Torcide pozivaju pripadnike svih generacija da se do kraja ispuni poljudski Sjever kako bi koreografija uspjela tj. ispala onakva kakvu čovjek i navijač poput Žana i zaslužuje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider