Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vrhunac sezone života

Talijani kliču novom rekorderu, suigrači ga oduševili lijepom gestom: "Pamtit ću ovo dok sam živ"

Nakon propuštenog Svjetskog prvenstva u Rusiji Talijani su uraganski otvorili kvalifikacije za Euro.

Fabio Quagliarella (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Reprezentacija Italije s dvije pobjede na domaćem terenu uz gol-razliku 8:0 otvorila je kvalifikacije za Europsko prvenstvo.

Ipak, priča dana na Apeninima nije uraganski start Azzurra pod vodstvom novog izbornika Roberta Mancinija, nego – Fabio Quagliarella.

Napadač Sampdorije u trijumfu nad Finskom (2:0) dobio je posljednjih 10 minuta utakmice, da bi protiv osjetno slabijeg Lihtenštajna dobio priliku od prve minute. Bio je to prvi Quagliarellin nastup u početnoj postavi nakon 2009. godine, odnosno nakon točno 3540 dana.

Silno je želio postići pogodak kako bi postao najstariji strijelac u povijesti reprezentacije Italije. U trenutku kad je Marco Verratti u 32. minuti zabio za 2:0, pitanje pobjednika bilo je riješeno (teško da bi Lihtenštajn u bilo kojem scenariju uspio Italiji postići dva gola), a glavna nedoumica postala je hoće li se Quagliarelli ispuniti velika želja.

Na odgovor nije trebalo dugo čekati, niti tri minute. Jedan Verrattijev šut igrač Lihtenštajna zaustavio je rukom, a sudac je dosudio jedanaesterac za Talijane.

Gospodski potez Jorginha i Bonuccija

Tada su lijepu gesti napravili Jorginho i Leonardo Bonucci, nominalno dva prva izvođača penala u reprezentaciji. Dali su loptu Quagliarelli, koji je pucao snažno i po sredini gola zabio pogodak kojim je postao talijanski rekorder. U dobi od 36 godina i 54 dana, postao je najstariji igrač koji se upisao u strijelce među Azzurrima.

U posljednjim sekundama prvog poluvremena još je jedan penal dosuđen za Italiju, ponovno u situaciji u kojoj je Verratti pucao, a igrač Lihtenštajna igrao rukom.

I ponovno smo vidjeli isti scenarij: suigrači su prišli Quagliarelli i dali mu da još jednom puca, što je on i učinio te realizirao najstrožu kaznu.

"Bila je ovo prekrasna večer za mene, ovacije koje sam dobio prilikom izlaska iz igre pamtit ću dok sam živ. Dugo nisam igrao za reprezentaciju i sjajan je bio osjećaj vratiti se", izjavio je nakon utakmice Quagliarella za Rai Sport.

"Hvala Jorginhu i Bonucciju koji su mi prepustili izvođenje obaju penala. Kad je dosuđen drugi, mislio sam da će pucati netko od njih dvojice, ali prišli su mi i rekli: 'Izvoli, uživaj, ovo je tvoja večer.' Hvala im na tome, hvala i svim ostalim suigračima koji su me tražili u drugom poluvremenu u nadi da bih mogao doći do hat-tricka", poručio je Quagliarella.

Ispred Ronalda i Piateka

Ova mu je sezona najbolja u karijeri, dosad je zabio 21 gol i prvi je strijelac Serie A, s dva pogotka više od Cristiana Ronalda i Krzysztofa Piateka. Svim tim golovima pridodao je i sedam asistencija te praktički sam drži Sampdoriju u borbi za europske pozicije.

"Istina, ja ima 36 godina, ali ne osjećam se kao da imam toliko. Sretan sam, fizički u jako dobrom stanju, treniram dobro i dobro me tretiraju u Sampdoriji."

gol expired BiH u dramatičnom raspletu ostala bez pobjede, Talijani sprašili šest komada divider

Mancini: Računam na njega i ubuduće

Tako razmišlja Quagliarella.

A što kaže izbornik Mancini? Ako je suditi prema ovim riječima, Fabio bi se mogao nadati i nastupu na Euru 2020.

"Quagliarella je ovdje s razlogom, nisam ga slučajno pozvao. Također, nisam ga pozvao samo za ovu akciju, računam na njega i bit će u kadru dok god bude u ovakvoj formi kakvu prikazuje proteklih nekoliko mjeseci. Nastup na Euru još je daleko, ali stvari za njega idu u dobrom smjeru", zaključio je Mancini.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider