Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bili su svjetska senzacija

Sjećate se njih? Simpatični klub koji je oduševio cijeli svijet sad je izbačen u treću ligu

Klub je ovo koji je u svega nekoliko godina prevalio put od amaterskog ranga do plasmana u šesnaestinu finala Europske lige gdje je izgubio od Arsenala.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Švedski nogometni savez nije izdao Ostersundsu licencu za natjecanje u prvoj švedskoj ligi iduće sezone zbog financijskih problema.

"Ostersunds ne ispunjava kriterije za natjecanje u elitnoj ligi," poručili su iz Švedskog nogometnog saveza dodavši kako klub sa stadiona Jamtkraft Arena seli u treću ligu, divizija 1.

Iz kluba su poručili kako će se žaliti na ovu odluku, dodavši kako moraju prikupiti oko milijun dolara kako bi platili kreditore i porez.

Bivši predsjednik kluba Daniel Kindberg početkom ovog mjeseca osuđen je na tri godine zatvora zbog pranja novca. U presudi se navodi kako je uz pomoć još dvojice ljudi i tri tvrtke, upumpao nezakonito u klub oko 1.3 milijuna dolara.

Ostersunds je pod Kindbergovim vodstvom postao svjetska senzacija. U svega nekoliko godina prevalio je put od amaterskog ranga do plasmana u šesnaestinu finala Europske lige gdje je izgubio od Arsenala.

Kindberg je preuzeo klub 2011. godine dok je bio u četvrtoj ligi, pet godina kasnije ušao je elitno švedsko društvo, a 2017. je osvojio Kup.

Gotovo nevjerojatno zvuči podatak kako je Ostersunds u svojoj prvoj prvoligaškoj sezoni stigao do Europe i to kao pobjednik nacionalnog Kupa, a potom u europskoj premijeri izborio natjecanja po skupinama Europske lige.

Ostersunds ili OFK kako ga zovu Šveđani, morao je proći kroz tri pretkola i na tom putu je izbacio turskog velikana Galatasaray na čijoj klupi je tada sjedio naš Igor Tudor, a potom i luksemburšku Folu Esch, te grčkog doprvaka PAOK. U šest susreta u kvalifikacijama Šveđani su upisali četiri pobjede, te po jedan remi i poraz.

U grupnoj fazi završili su na drugom mjestu u teškoj skupini iza Athletic Bilbaa te ispred Herthe i Zoryje, a potom ispali od Arsenala.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider