Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Emocije i lopta

Derbi: Super Bowl na hrvatski način

Dobro je, držimo visoki rejting. Najiščekivaniji domaći 'nogometni' proizvod sa svim svojim pratećim sadržajima opet je nadmašio i očekivanja onih najoptimističnijih. I sportska 'sveta misa' Amerikanaca Super Bowl na tragu je hrvatskog derbija, ali samo na tragu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zamislite scenu. Gleda momčad Dallas Cowboysa majku hrvatskih utakmica. Zajedno, u karanteni, na kaučima. Slučajno prebacili na program broj 417, vjerojatno prvi put ugledali ovaj sport. Evo kladimo se. I napumpane kljusine (od 'corn flakesa' i mortadele naravno), od dva i pol metra i 150 kilograma, već nakon 20 minuta, zacvilile bi 'treneru mi ne bi ovo'.

Gnječile bi onaj rub jastučića, i stiskale se jedan uz drugog čim bi vidjele prvo upozorenje Jurice Buljata Mandžukiću. Mislim da je bila 13 sekunda ako se ne varam. Hej, 13 sekundi, kasniš Jurica, kasniš.

No dobro, shvatimo to kao jednu Juričinu domaćinsku gestu. Prekršaji, dosuđeni i još toliko nedosuđenih samo su jedan detalj 'joge bonito' koja krasi najveću hrvatsku utakmicu. Na to smo navikli, i sviđa nam se. I igračima se sviđa, sviđa se svima, vjerojatno se i Martinu Tayloru sviđa. Malo smo zlobni. Jedino se Slavenu Biliću ne sviđa.

Nepredvidivo trajanje utakmice od dva i pol, tri sata. Kao na Super Bowlu. Razgrabljene ulaznice, prekidi, odgode na sve moguće načine. Amerikanci imaju koncerte, i nepredvidiva ispadanja dojki. I cijela nacija se zgraža.

>> Prijava protiv Rosse zbog paljenja bengalke

Mi imamo tučnjave, konfete, i baklje. Tu i tamo pretjeramo, ali sve su to utakmice u jednoj utakmici. Kao kinder jaje, toliko iznenađenja u jednom.

>> Pogledajte veličanstvenu koreografiju Torcide na derbiju

A tamo dolje na terenu…osvajanje jardi! Igra kao penjanje peglice na Kilimandžaro u prvoj brzini. Emocije i lopta, koja je okrugla. Po tome što se, uglavnom, događa na zeleno – bijeloj podlozi adekvatnija bi bila ona jajasta.

'Derbi kakav takav je naš je' rekao je jednom prilikom naš izbornik. I neka je, to je naš Super Bowl, festival nogometa, lepršavog, uvijek i nanovo šarmantnog.

Kao na treningu u 'ševi', samo onoj teškoj na šest kvadrata. Petorica okolo, četvorica unutra, jedan dodir. Ako loptu ne dodirnu oni unutra nakon tri dodavanja - svi zajedno u špalir i međusobni pljesak. Mogli bi tako ubuduće, nakon tri uzastopna dodavanja bilih ili modrih svi zajedno 'ole' na stadionu i pred malim ekranima.

Jer to je to, nogomet iz onih romantičarskih vremena. Gol? On će past, na ovakav ili onakav način. Dribling? Pa ne igramo PES na Playstationu. Kad u idućem nastavku naprave Hajduk, vjerojatno će se i na dobroj, staroj 'plejci' zablokirati igrica nakon onog 'match start'.

Najvrjednija stvar koja proizlazi nakon derbija, osim što će prvenstvo, hvala Bogu, biti zanimljivije i ono što u sebi potiho priželjkujemo nakon svakog sučevog zvižduka su – reakcije Zdravka Mamića. Priznajmo, neprocjenjivo….

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider