Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
komentar željka vele

Sukob FIFA-e i UEFA-e je prešao Rubikon, netko ga neće preživjeti

"FIFA skeptici" likuju. Ima li veće pljuske Blatteru nego da mu FBI u osvit izbora za novi mandat upada u hotel i hapsi ministre? Ima li većeg dokaza za opravdanost sumnji koje se gomilaju godinama od ciriškog prepada specijalaca u zoru?

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Već ste sigurno pročitali široki dijapazon optužbi: od podmićivanja, ilegalnih provizija, pranja novca i, masama najzanimljivijih, koruptivnih radnji vezanih uz dodjelu domaćinstva za svjetska prvenstva 2018. i 2022. Za potpuno razumijevanje motiva za akciju FBI-a i američkog tužiteljstva, valja se prisjetiti da su u oba izborna procesa Sjedinjene Američke Države imale gubitničku kandidaturu; 2022. formalno bili drugi, a četiri godine prije odustali u ranijoj fazi, kada su shvatili da će prvenstvo dobiti Europa. 2018. nije prošla ni kandidatura Engleske, što je također zapamćeno na Otoku.

UEFA sada razmišlja što i kako? Inzistirati na odgodi glasovanja za novog predsjednika za barem šest mjeseci, u kojima bi se curenjem novih informacija dodatno podrivala Blatterova pozicija ili baciti sve karte na jordanskog princa Ali Bin Al Husseina, nadajući se da on može skupiti više glasova od aferom uzdrmanog Blattera? Snaga UEFA je u nogometnom autoritetu njezinih članica, ali slaba točka je što je brojnost glasova, posebice tzv. "malih" saveza iz Azije i Afrike, na Blatterovoj strani.

Dakle, upitno je može li odgoda proći jer Blatter zna da mu je pozicija, bez obzira što je u vrtlogu afere, danas bolja nego što će biti za šest mjeseci. FBI ima nekoliko "insidera" koji su "propjevali" tako da će sljedećih tjedana i mjeseci svakako procuriti još pikantnih detalja i o samom Blatteru, bio on predsjednik ili ne.

Azijska i Afrička federacija već su podržali Blattera, a ni u UEFA-i neće sve proći bez disonantnih tonova. Nakon Putinovog istupa koji je opet optužio Ameriku da igra ulogu "svjetskog policajca", teško je vjerovati da će Rusi u UEFA-i ići niz dlaku većini. Delikatan je potez i eventualni bojkot glasovanja od strane UEFA. U tom slučaju princ Ali sigurno neće biti izabran, Blatter bi imao nešto manji legitimitet, ali to je pozicija koju bi on posve sigurno odmah potpisao. No, jasno je da je u sukobu između Blatterove FIFA-e i Platinijeve UEFA-e prijeđen Rubikon, te će on trajati dok netko ne bude poražen.

A možda će cijelu priču razriješiti onaj faktor oko kojega se u cijeloj priči sve i vrti - novac. Izborio novi mandat ili ne, i bez obzira što direktnih optužbi protiv njega (još) nema, Blatterov smoking nepopravljivo je uprljan, u najmanju ruku zapovjednom odgovornošću. Sponzori, svjetske multinacionalne kompanije, ne vole afere. Pogotovo ne, ako su u cijelu priču "utukli" golem novac, a zapravo gube na imidžu. Možda se priča rasplete tako da baš sponzorski milijuni i mrlje na njihovu ugledu, završe međunarodnu dužnosničku karijeru nosača Markovićevih kofera.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider