Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Je li moguće da nije znao?

Šukerove akrobacije bez legitimacije

Ako nakratko zamislimo da Davor Šuker nije znao da će nam UEFA "zviznuti" utakmicu kazne bez gledatelja, u trenutku kad je predlagao da Italija umjesto u Maksimir aterira u Poljud, onda možemo reći da stvarno nije imao sreće.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

A uz manjak sreće, mogao bi se zapitati i koliki su realno njegova težina i utjecaj u Izvršnom odboru UEFA-e, u koji je friško izabran?

Tezu da nije znao za kaznu što se iza brda valja, izravno potkopavaju izjave njegovog mentora Zdravka Mamića ("Očekivao sam ovakvu kaznu"), a i čovjeka koji je, uvjetno rečeno, "s druge strane barikade", Zorana Stevanovića ("Teško je povjerovati da Šuker i Vrbanović nisu znali ono što se tjedan dana priča po kuloarima").

S obzirom da mu je u ovom trenutku puno opasniji problem koji je svojim manevrima stvorio kod kuće te umjesto koraka približavanja između Hajduka i HNS-a, napravio dva koraka unatrag, bilo bi najmudrije da se drži ove priče "nisam znao", "nisam vidio", "nisu mi rekli"... Ali, kako će grandiozni ego koji je od prvog dana sve karte bacio na vanjsku politiku, a za domaće probleme postao još nedostupniji od prethodnika, podnijeti da sam sebe umjesto bitnog igrača proglašava samo UEFA-inim manekenom?

Realno, cijela je priča sumnjiva i prepuna rupa. Dan uoči Uskrsa, navodno ničim izazvan Šuker predlaže Split umjesto Zagreba, i to objavljuje na internetskim stranicama HNS-a. Neki će taj preokret u razmišljanju pokušati objasniti "božanskim nadahnućem" u velikom tjednu. Oni s nogama malo čvršće na zemlji će reći da "El presidente" trpi pritisak glavne oporbene stranke koja u Dalmaciji, svojoj tradicionalnoj izbornoj utvrdi, ne želi gubiti glasove jer birači ne vole njega i HNS, i stoga je morao početi guliti dalmatinski vrući krumpir.

Ono što posebno bode oči je da je u trenutku Šukerovog "kopernikanskog zaokreta", HNS već bio prijavljen zbog petardi i uzvika koje UEFA ne tolerira. Koliko je mudro utakmicu za koju znaš da ćeš dobiti neku vrstu kazne (a već se protiv Norveške igralo s djelomično zatvorenim tribinama), premještati u drugi grad, pogotovo onaj s kojim imaš tako delikatnu povijest kao što je HNS ima sa Splitom? I riskirati da ti se dogodi, baš ovo. Ili zapravo rizika nije ni bilo, već se blefom pokušalo nešto ušićariti u ovoj imaginarnoj partiji pokera? Nešto kao, nismo mi krivi nego UEFA, ali eto, što sad, dobili ste i Bugarsku...

Uvijek do sada su se i Šuker i Vrbanović voljeli pohvaliti kako na osnovu svojih kontakata u UEFA-i, imaju neke indicije o težini kazne koja će biti donesena. I baš sad nisu imali? Baš sad nisu pričekali odluku koju, ako ćemo im i dalje vjerovati, nisu znali kakva će biti, ali su sigurno znali KADA će biti donesena. I onda "5 do 12" mijenja se domaćinstvo, i stvara problem zapetljaniji i veći nego što je bio.

Što je najgore, Šuker se ne želi s oblaka na kojem živi spustiti među ljude. Dok svi bruje o ovoj priči, a u malo verzija uloga mu je pozitivna, on uvrijeđeno ne želi ni komentirati je li ili nije znao. Kakav autogol nekoć velikog strijelca! Ili što bi rekao jedan njegov bivši trener, "akrobacije bez legitimacije".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider