Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hajduk na Poljudu

Stromsgodset - momčad bivšeg zatvorskog čuvara težak je ždrijeb za Hajduk

Kuglice u ždrijebu nisu se osmjehnule Splićanima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hajduk je za potencijalnog suparnika u trećem pretkolu Europa lige izvukao norveški Stromsgodset, što je daleko od laganog ždrijeba kakvog su priželjkivali Bijeli i njihovi navijači.

ŽDRIJEB Europske lige: Hajduk prošao najgore!

Klub osnovan prije 108 godina iz grada Drammen, Stromsgodset se ne može pohvaliti velikim uspjesima - tek su dvaput bili prvaci i u pet navrata su uzimali Kup. Domaće utakmice igraju na stadionu Marienlyst koji može primiti 8.935 gledatelja.

Ljubiteljima nogometa Stromsgodset je poznat i kao klub u kojem je potekao Martin Odegaard, jedan od najtalentiranijih svjetskih nogometaša kojeg je u svoje redove doveo Real Madrid.

Nastup u kvalifikacijama Europa lige izborili su lanjskim osvajanjem četvrtog mjesta u prvenstvu, a za prvakom Moldeom zaostali su čak 21 bod. I ove su sezone pri vrhu, ali daleko od čelne pozicije - s osam pobjeda u dosadašnjih 16 kola trenutno su petoplasirani.

Prošlog ljeta su igrali u kvalifikacijama za Ligu prvaka gdje su ispali u drugom pretkolu od Steaue s dva poraza bez postignutog pogotka, s ukupnih 3:0.

Trener im je Bjorn Petter Ingebretsen, čovjek koji je prije 10 godina došao raditi u omladinski pogon kluba i malo po malo se penjao u hijerarhijskoj ljestvici. Bio je pomoćnik sadašnjeg menadžera Celtica Ronnya Deile, a 26. svibnja ove godine postao je trener prve momčadi. Nije bio profesionalni nogometaš, a zanimljivo je kako je svojedobno radio kao zatvorski čuvar.

Posljednjih nekoliko godina Stromsgodset je bio označavan kao filijala Manchester Citya koji je Norvežanima s brojnim posudbama mladih igrača uvelike pomogao u uzletu prema vrhu i osvajanju naslova prvaka 2013. godine.

Trenutno je u klubu samo jedan takav igrač, 21-godišnji ganski veznjak Bismark Adjei-Boateng. Kapetan momčadi je 28-godišnji stoper Jorgen Horn, tržišna vrijednost im je 13.9 milijuna eura, a sušta su suprotnost Hajduku zbog činjenice da su im najvrijedniji igrači oni iz obrane, pri čemu prednjači Lars Christopher Vilsvik, 27-godišnji desni bek kojeg Transfermarkt procjenjuje na 1.8 milijuna eura.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider