Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kazne premale

Što država čini kako bi spriječila huliganske nerede?

Prema tvrdnjama struke, zakoni su dobri, ali problem je u tome što se često ne provode. Jer policija napravi svoj dio posla, a na pravosuđu sve padne.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Svaki put isti scenarij. Slika nereda hrvatskih navijača obiđe svijet. Svi o tome pričaju danima. Dok sve padne u zaborav - huligani dobiju najmanje kazne. Tako je bilo i s njih 16 koji su bacali baklje na San Siru. Talijanska policija tri godine zabranila im je dolazak na utakmice u zemlje Europske unije. U Hrvatskoj su pušteni da se brane sa slobode.

TOMISLAV PAŠKVALIN, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta ističe:
"Moje osobno mišljenje - da, kazne su preblage. Za ono što ja znam i koliko mi iskustvo govori - za određene prekršaje su kazne sigurno preblage"
Zakon inače predviđa drastične kazne, samo se on baš i ne provodi.

Jer, za sudjelovanje u tučnjavi na utakmici možete dobiti i do 3 godine zatvora, a organizator do 8! Za bacanje baklje prijeti kazna od 2 tisuće kuna pa do 60 dana zatvora. Ako ste time nekome prouzročili smrtne posljedice, kazna je do 5 godina zatvora, dok organizator može dobiti 10.
Policija prije svake utakmice procjenjuje sigurnosni rizik i poručuje - čini sve što može. Za Split je postojala opasnost od bespilotne letjelice, jer su takve akcije već spriječili.

KRUNOSLAV BOROVEC, načelnik Uprave policije, tvrdi:
"Da, imali smo slučaj u Zagrebu gdje smo pronašli dron na koji je bio namontiran suzavac, neko kemijsko sredstvo. Dakle, možete uz pomoć drona u prostor stadiona unijeti pirotehničko sredstvo ili neko kemijsko sredstvo ili neku poruku neprimjerenog sadržaja, kojima se također poziva na nasilje, mržnju, netoleranciju."
HNS je do sad zbog huliganskih ispada platio više od 700 tisuća eura kazne. Svjesni su da će i slijedeća utakmica reprezentacije biti rizična.

DAMIR VRBANOVIĆ, izvršni predsjednik HNS-a, najavljuje:
"Postoje još tri-četiri mjeseca koja slijede. Bitne stvari će se dogoditi. Mi od sutra krećemo u maksimalnu ofenzivnu akciju da se to razriješi. U pozitivnom smislu."

Prošle godine održano je 9.621 sportsko okupljanje. Od toga, zabilježena su 32 izgreda. Privedeno je 990 osoba. Prekršajno su prijavljene 804 osobe. Trenutačno je na snazi i 135 zabrana odlazaka na utakmice, te 9 mjera opreza. Najviše zabrana izrečeno je za utakmice reprezentacije, slijedi Hajduk, pa Dinamo.

TOMISLAV MILEIS, Udruga navijača "Uvijek vjerni", poručuje:
"Kult reprezentacije se stvara zajedništvom, pa to tako treba prezentirati i u Hrvatskoj."

Slijedeći tjedan u Hrvatsku bi trebali stići UEFA-ini stručnjaci koji će održati seminar i dati savjete što činiti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider