Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraj kontroverzi?

Povijesni dan za nogomet: Prvi put korištena revolucionarna tehnologija

Nogomet je godinama kasnio za drugim sportovima po pitanju korištenja tehnologije u suđenju, ali to bi se uskoro moglo promijeniti nakon premijere nove sudačke tehnologije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Suđenje je kroz povijest nogometa i sporta općenito često bilo predmet kontroverzi i sumnji u namještanje. Mnogi su sportovi napretkom tehnologije odlučili pomoći sucima korištenjem senzora, video snimki i drugih metoda kojima nastoje pomoći sucima u donošenju ispravnih odluka.

Neki od primjera su NBA u kojoj se igra zaustavlja kako bi suci pregledali snimku sporne situacije, dok u tenisu, odbojci i američkom postoji mogućnost pozivanja takozvanog "challengea“, nakon kojeg se zaustavlja igra i pregledava sporna situacija.

Takva praksa u mnogim sportovima više nije nova ni revolucionarna i provodi se već godinama. Zanimljivo je stoga što je nogomet, najpopularniji globalni sport, kasnio za drugima i u njemu je sudačka tehnologija tek u fazi implementacije.

Namještanje ili slučajne pogreške?

Sporne sudačke odluke u nogometu su često bile predmet kontroverzi. U mnogim slučajevima su obilježile utakmice više od golova, dok su suci znali ukrasti svjetla reflektora čak i najvećim nogometnim zvijezdama. Sumnje u namještanje utakmica, ali i nenamjerne sudačke pogreške su povećavale pritisak na nogometne institucije, od kojih su se zahtijevali odgovori o izbjegavanju korištenja tehnologije.

Nametao se zaključak da se uvođenje tehnologije namjerno izbjegava kako bi se moglo nesmetano nastaviti sa sumnjivim radnjama u režiji sudaca i nogometnih institucija i saveza. S druge strane, protivnici tehnologije su tvrdili da će zaustavljanje igre radi pregledavanja spornih situacija narušiti tok igre.

Slučaj Lampard pokrenuo uvođenje tehnologije

Situacija se počela mijenjati nakon Svjetskog prvenstva 2010. Najpoznatija sporna situacija je bio udarac Franka Lamparda u osmini finala protiv Njemačke pri vodstvu Elfa 2-1. Lopta koju je uputio Lampard se od prečke odbila metar u gol i izašla van, što ni glavni sudac ni pomoćnik nisu registrirali i igra se normalno nastavila, dok je Lampard u nevjerici pogledavao prema sucima.

 

Upravo ovaj slučaj je potaknuo rasprave u uvođenju "goal-line“ tehnologije. Ona se trebala pojaviti već 2012. na Europskom prvenstvu, ali se Platini ipak odlučio postaviti dva dodatna suca iza gola. Međutim, upravo je Engleska tada profitirala zbog nepostojanja tehnologije – dodatni sudac nije vidio gol Ukrajine u porazu 1-0 od Engleza.

Kao u NBA-u - pregledavat će se snimke spornih situacija za vrijeme utakmice

Nakon toga je napokon krenulo testiranje tehnologije i ona je globalnoj publici predstavljena na Svjetskom prvenstvu 2014. Na utakmici Francuske i Italije upotreba tehnologije je otišla korak dalje – prvi put su se sporne situacije pregledavale za vrijeme utakmice.

Nakon navodnog igranja rukom Layvina Kurzawe, Talijani su tražili od suca jedanaesterac, a on je na nekoliko sekundi zaustavio utakmicu. To je dalo dovoljno vremena sucima smještenima u posebno opremljen kamion da pregledaju situaciju. Oni su presudili da jedanaesterca nije bilo.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino je ovo nazvao povijesnim trenutkom za nogomet, dodavši kako živimo u 2016. zbog čega je krajnje vrijeme da se počne koristiti tehnologija. Snimke će se pregledavati u slučajevima spornih golova, jedanaesteraca i isključenja te u slučajevima zamjene identiteta – odnosno, kada netko bude nepravedno kažnjen ili se pokuša sakriti od suca kako bi izbjegao kaznu.

Infantino je dodao kako se nada da će tehnologija biti korištena već 2018. na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Lige koje će već ove sezone isprobati novu tehnologiju uključuju Seriju A, Bundesligu, američki MLS, portugalske lige i kupove te australsku ligu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider