Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
otkud stižu zvijezde

Koja regija Španjolske ima najboljih 11? Ni Katalonija, ni Baskija, ni Madrid

Sportski dnevnik Marca organizirao je vrlo zanimljivo glasovanje za najboljih 11 nogometaša po španjolskim regijama koje pokazuje otkud stižu najveće zvijezde...

Španjolska ima ponajbolje nogometaše Europe i svijeta. Ova sportska zemlja pravi je bazen nogometnih talenata koji su tek u ovom stoljeću pokorili nogometni svijet. Kažu kako ih je prije u tome često sprječavao mentalitet, ali i česte svađe između igrača iz pojedinih autonomnih zajednica i regija.

Kada govorimo o regijama, trebamo znati da se Kraljevina Španjolska sastoji od različitih povijesnih nacija od kojih se neke bore za samostalnost. Baskijski narod genetski nema veze ni s jednim europskim, a njihov jezik jedan je od najstarijih na svijetu. No, i dalje su u sastavu Španjolske iako imaju veliku autonomiju.

Osim Baska, i Katalonci se bore za nezavisnost dok status regija i povijesnih nacija imaju još Galicija, čiji zastupnici u Europskom parlamentu govore portugalskim jezikom, te južna regija Andaluzija.

A tko trenutno ima najboljih 11? Marca je stavila čitateljima na glasovanje najbolje sastave igrača koji dolaze iz pojedinih dijelova Španjolske, a oni su odlučili sljedeće. Ni Baskija, ni Katalonija, ni Madrid. Najbolju 11-oricu ima - Andaluzija (22% glasova).

Vrući južnjaci imaju obranu predvođenu Sergijom Ramosom i Albertom Morenom, a tu su još i Chico i Gamez. Vezni red čine Isco, Jesus Navas, Ceballos i Callejon, dok su naprijed neuništivi Reyes te Nolito.

Drugo mjesto u anketi dobila je Baskija (17%). U toj su momčadi imena poput Xabija Alonsa, Herrere, Illarramendija, Aduriza, Inakija Williamsa i ostalih. Ako se pitate gdje su tu ostale baskijske zvijezde poput Muniaina, Javija Martineza, Nacha Monreala, Cesara Azpilicuete, Raula Garcije i ostalih, oni dolaze iz pokrajine Navarre, u kojoj također većinom žive Baski. Kad bi spojili dvije baskijske pokrajine sigurno bi dobili najjačih prvih 11.

Treće mjesto zauzima Katalonija s 13% glasova. Tu su većinom igrači potekli u Barceloni, ali na vratima je golman Real Madrida Casilla. Slijede Pique, Jordi Alba, Busquets, Aleix Vidal, Bartra, Sergi Roberto, Deulofeu, Fabregas i ostali.

Zajednica španjolske metropole Madrida je na četvrtom mjestu s 10% glasova. Jako dobrih prvih 11 imaju Madrižani s Negredom i Moratom u napadu, te Gabijem, Kokeom, Parejom i Borja Valerom u vezi. Casillas je na golu, a Carvajal i Nacho u obrani.

Peta je spomenuta Galicija, regija na samo sjeverozapadu Španjolske na obali Atlantskog oceana, iznad Portugala. Njima su u prvih 11 Joselu, Iago Aspas, Denis Suarez i ostali. Šesti su Kanari, otočna regija kod afričke obale od kud dolaze David Silva, Pedro, Jese, Ayoze Perez i legendarni Valeron.

Ako se pitate gdje su ostale španjolske zvijezde trebate znati da su Juan Mata, David Villa, Santi Cazorla i Michu iz malene, ali ponosne Asturije, regije na samom sjeveru, kraj Galicije. Dosta jake je i ekipa Valencije s Albiolom, Juanfranom, Gayom, Bernatom, Saulom, Brunom Sorianom, Alcacerom i Soldadom, no u anketi su dobili tek osmo mjesto i 5% glasova.

Spomenut ćemo još i Andres Iniestu koji dolazi iz Castilla La Manche otkud je i David De Gea, ali im kolege iz prvih 11 nisu na toj razini. Sve 11-orice španjolskih pokrajina i regija te rezultate glasovanja pogledajte u galeriji Marce.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider