Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sramota u Španjolskoj

Izgledalo je poput rata: "Da nije bilo brze reakcije policije, bojim se da bi bilo mrtvih"

Španjolska policija pustila 12 privedenih navijača Dinama zbog nereda u Sevilli i Malagi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dvanaestorica uhićenih Dinamovih navijača u Sevilli i Malagi puštena su u četvrtak popodne na uvjetnu slobodu nakon što su dali izjave pred istražnim sucima, rekle su Hini glasnogovornice sudova u tim dvama gradovima na jugu Španjolske.

Devetorica navijača privedena su bila u Málagi zbog remećenja javnog reda i mira dok su u 160 kilometara udaljenoj Sevilli trojica uhićena zbog počinjenja materijalne štete i remećenja javnog reda. Svim navijačima vraćene su putovnice te se mogu vratiti u Hrvatsku. Slučajevi, međutim, nisu zaključeni a zasad nije poznato kada će istražni suci donijeti presude. Navijači su putovali na utakmicu Lige prvaka između Seville i Dinama koju je zagrebačka momčad izgubila u srijedu s 0-4.

U utorak oko 22.40 sati došlo je do tučnjave u kojoj je sudjelovalo između 50 i 70 osoba u centru Seville. Oko tridesetak Dinamovih navijača sjedilo je u kafiću ‘Genoa’ u blizini katedrale kada su se s druge strane ceste pojavila skupina zamaskiranih osoba i napala ih, tvrde svjedoci.

U srijedu je glasnogovornik policije u Sevilli rekao Hini da je došlo do okršaja Dinamovih navijača i pristaša Seville, koji su se nakon dolaska policije razbježali po okolnim ulicama jer ih poznaju, no da je istraga u tijeku. Tu je informaciju demantirao glasnogovornik nogometnog kluba Seville.

“To je bio okršaj dviju Dinamovih frakcija. Nitko od Sevillinih navijača nije sudjelovao u tome”, tvrdi Jesús Gómez, glasnogovornik Seville. Vođe Sevilline radikalne i politički lijevo orijentirane skupine Biris Norte nisu bili dostupni za komentar. Ta grupa osnovana 1976. znala je u prošlosti sudjelovati u navijačkim neredima.

“Kada je uslijedio napad prva pomisao je bila da su napadači Biris Norte”, kaže konobar u kafiću ‘Genoa’ koji je radio u trenutku napada. Napominje kako je nekoliko desetaka Dinamovih navijača mirno sjedilo ponašajući se korektno, bez ikakvih incidenata, kada ih je napala skupina zamaskiranih ljudi.

“Lica i glave bile su im prekrivene kapuljačama i fantomkama, bili su u crnom bez ikakvih vidljvih obilježja”, kaže.

Iz kafića “100 Montaditos”, preko puta njegovog, razbijeno je nekoliko teških stolova a u sukobu su korištene stolice i tvrdi predmeti. “Čistila sam unutra kada se sve odvijalo. Kolega mi je rekao da se zatvorim”, kaže konobarica iz tog kafića koja je Hini pokazala razbijene stolove.

Sukob na cesti između kafića se odvijao nekoliko minuta dok nije došla interventna policija koja je prema riječima dvojice svjedoka koristila gumene metke i pendreke. “Vidio sam čekić na podu”, kaže konobar u ‘Genoi’. “Sve se odvilo u sekundi. Da nije bilo tako brze reakcije policije, bojim se da bi bilo mrtvih”.

Glasnogovornik policije je rekao da su pronašli bejzbolsku palicu, nož i drugo hladno oružje “što upućuje da je sukob bio dogovoren ili pripremljen”.

Policija je uhitila trojicu u dobi od 24, 27 i 29 godina “jer su bili agresivni i poticali na nasilje”. Pušteni su na uvjetnu slobodu u četvrtak u 14.30 sati nakon čega su se mogli vratiti doma.Nekoliko Dinamovih navijača koji tvrde da su bili napadnuti u tom kafiću rekli su da ih je napala frakcija Dinamovih navijača koji se protive aktualnoj upravi kluba i Zdravku Mamiću.

“Nikakvih tu Sevillinih navijača niti članova Biris Nortea nije bilo. To su bili navijači koji nas nazivaju ‘plaćenicima’ iako mi nismo nikakvi plaćenici”, rekao je jedan od navijača. Nekoliko ih je imalo modrice i ožiljke. “Morali smo se braniti”, dodaje taj navijač. Nitko nije zaprimljen u bolnicu. “Nije bilo krvi iako je izgledalo poput rata”, rekao je konobar. Nekoliko navijača frakcije koja zahtijeva odlazak aktualne uprave odbilo je komentirati taj događaj napomenuvši kako oni nemaju veze s time niti su bili prisutni.

Navijačka skupina Bad Blue Boys osnovana 1986. podijeljena je nakon trideset godina. Oko 200 navijača pristiglih na stadion Sánchez Pizjuán bilo je međusobno odijeljeno policijskim kordonom.

Španjolski novinari u nevjerici su promatrali sliku u jugozapadnom kutu stadiona gdje je bila veća skupina odijeljena od manje a između njih interventni policijaci. Nekoliko redova niže u sredini sjedila je i treća grupa pored transparenta.

“Ovo je tužno”, napomenuo je jedan od Dinamovih navijača. “Dođemo u ovako lijep grad pratiti svoj klub i onda se događaju ovakve stvari”. Konobar kaže kako gradom kruže različite priče uključujući i onu da su među napadačima bili pripadnici skupine Biris Norte. Nekoliko Dinamovih navijača iz obje frakcije reklo je da koliko oni znaju nitko nije u kontaktu s pripadnicima te grupe .Glasnogovornik policije u četvrtak nije bio dostupan za novi komentar.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider