Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Slijedi preoblikovanje

Šokantne brojke: Dinamo 2014. završio u minusu od 90 milijuna kuna!

U Dinamu je održana redovna sjednica Skupštine kluba...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Skupštinu je otvorio predsjednik Dinama Mirko Barišić s kojim su direktor kluba Tomislav Svetina i i član Skupštine Marijan Hanžeković imenovani u radno povjerenstvo Skupštine.

Dinamo ide u privatizaciju: Koliko košta klub iz Maksimira?

Nakon što je utvrđen kvorum tj. da je na Skupštini nazočno 67 od 80 članova postalo je jasno da će sve odluke koje budu donešene biti i pravovaljane. Usvojen je novi Statut kluba što su u Dinamu morali učiniti jer ih je na to obvezivao novi Zakon o udrugama. Statut je sada usklađen s tim zakonom.

Na prvu konkretniju temu nije trebalo dugo čekati. Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić je prilikom čitanja financijskog izvješća za 2014. godinu priopćio kako je prihod iznosio 120.725.000 kuna, rashod 211.372.783 kune što znači da je knjigovodstveni minus 90.647.712 kuna (!).

Dinamo od drugih klubova čeka na 202 milijuna kuna

Od toga na amortizaciju odlazi 36.101.366 kuna, a manjak će se pokrivati iz budućih potraživanja, koja s 31. prosinca iznose 202 milijuna i 425 tisuća kuna. Sva ova buduća potraživanja odnose se na transfere.

Mamić je posebno naglasio da je Dinamo 31. prosinca podmirio sve obveze, prema igračima, radnoj zajednici, dobavljačima.

"Imamo izuzetnu potentnost u mladim igračima, a ocjena Dinamove sezone je -4 jer se nije ušlo u proljeće, a i manje je bilo novca jer se nije ušlo u play-off Lige prvaka", kazao je Mamić i nastavio:

'Prihodi su sve manji, a ciljevi sve veći'

"Da nema Dinama ne bi bilo niti hrvatske reprezentacije niti hrvatskog nogometa. Od 14 igrača koji su ponizili Italiju na San Siru 11 ih je prošlo kroz Dinamo. Osvojit ćemo 10. naslov u nizu, devet godina igramo u skupinama Lige prvaka ili Europa lige, ali da me pitate da li bih bio zadovoljan istim rezultatima u idućih 10 godina, kažem da ne bih. Prihodi su sve manji, a ciljevi sve veći. U Europi želimo biti bitno jači, potrebna je nova etapa, novi iskorak, a to je preoblikovanje na koje nas je natjerala neimaština. Zbog financijskog fair-playa Uefe udruga građana smije biti u minusu od pet milijuna eura maksimalno i to tri godine, a kao dioničko društvo možete biti u minusu do 15 milijuna eura. U suprotnom se gubi licenca. Ali, Dinamova licenca nije upitna."

"Iako smo u zadnjih 15 godina napravili lavovski dio posla i klub izvukli iz ozbiljnih problema, stalno nas se destabilizira. Piše se kako je Dinamo postao prćija i privatni klub. Dinamove dionice idu na tržište pa neka poduzetnici, privatnici i svi koji vole Dinamo ulože novac. Ako preoblikovanje uspije imat ćemo mir, dobit ćemo svježi kapital i znat ćemo tko su dioničari. Ako ne uspije, pokazali smo već da znamo čuvati Dinamo i čuvat ćemo ga i dalje."

Nakon Mamića riječ je uzeo predsjednik Mirko Barišić: "Nakon sedam mjeseci rada u našem klubu Porezna inspekcija je objavila kako u poslovanju Dinama nema ništa sporno", trijumfalno je objavio Barišić.

Skupština jednoglasna: Ide se u preoblikovanje!

Uoči preoblikovanja kluba iz udruge građana u sportsko dioničko društvo logičnim se nameće pitanje koliko vrijedi Dinamo. Direktor Tomislav Svetina o tome je rekao: "Prvo se radi procjena imovine, a to će raditi revizorska kuća. Prijedlog Skupštine je da to odradi 'PriceWaterhouse', jedna od četiri najveće revizorske kuće na svijetu, uz suradnju jedne od najvećih odvjetničkih kuća u Hrvatskoj 'Hanžeković i partneri'. Nakon što se utvrdi vrijednost kreće se u postupak koji se sastoji od više krugova, a ukoliko se sve dionice prodaju u nekom od krugova sljedećih neće biti", pojasnio je Svetina:

"U prvom krugu se dionice nude jedinicama lokalne samouprave, odnosno Zagrebu. U drugom krugu pravo kupnje dionica imaju svi članovi u jednakim omjerima. U trećem krugu imaju pravo kupiti oni članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu razmjerno svojim uplatama u drugom krugu, a četvrti krug je onaj u kojemu svi koji imaju želje i ljubavi mogu kupiti dionice Dinama. Postupak je vrlo transparentan i svatko tko ima pravo, moći će kupiti dionice kluba", kazao je Svetina.

Skupština je jednoglasno prihvatila prijedlog početka procesa preoblikovanja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider