Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
'vratit ću fifa-u'

Ništa novo u FIFA-i: Blatter do novog mandata na bizaran način

Joseph Blatter novi je stari predsjednik krovne nogometne organizacije FIFA-e...

Ali Bin al-Hussein, 39-godišnji jordanski princ, povukao se iz predsjedničke utrke između dva kruga glasovanja, tako da je Blatter dobio i peti mandat na čelu FIFA-e, koji će trajati do 2019. godine.

Nakon prvog kruga glasovanja Blatter je dobio nedovoljna 133 glasa za pobjedu u prvom krugu (potrebne 2/3 odnosno 140), dok je Bin al-Hussein dobio svega 73. Tri su glasa bila nevažeća.

Dok su se radile pripreme za drugi krug glasovanja, jordanski je princ zamolio da se obrati FIFA-inim delegatima.

"Želim se zahvaliti svima. Bila mi je čast upoznati vas i raditi s vama. Najveće hvala onima koji su bili hrabri i pružili mi glas. No objavljujem da se povlačim iz drugog kruga glasovanja. Hvala vam", rekao je Bin al-Hussein.

Blatter je nakon toga zaradio ovacije prepune dvorane, a njegov je kratki govor zahvale obilježio posljednji usklik: "Let's go FIFA, Let's go FIFA!", odnosno "Idemo FIFA, idemo FIFA".

"Nogomet se sastoji od emocija koje moraju opstati. Moramo popraviti svoj ugled i to moramo učiniti već od sutra. Oni koji su sudjelovali u kriminalnih aktivnostima, ako ih sud osudi, trebaju snositi odgovornost, ali oni nisu FIFA", kazao je Blatter u Zürichu, no vremešni Švicarac nema razloga za veliko slavlje nakon reizbora.

Predsjednik UEFA-e Francuz Michel Platini je prije samih izbora zaključio kako postoji mogućnost da će UEFA svoje klubove maknuti iz natjecanja pod okriljem FIFA-e. Kao mogućnost se spominje i da europski članovi istupe iz Izvršnog odbora FIFA-e, a na kongresu u subotu predstoji i odluka o broju mjesta za europske reprezentacije na Svjetskim prvenstvima 2018. i 2022. godine. Vjeruje se da je velika većina europskih saveza glasovala protiv Blattera, a Švicarac je pokupio većinu glasova iz Afrike, Azije i Južne Amerike.

Odmah nakon izbora reagirala je i Bijela kuća, čiji je glasnogovornik Josh Earnest izjavio kako "odluka o predsjedniku FIFA-e ostaje članovima te organizacije, od koje cijeli svijet očekuje korjenite promjene". Upravo su na optužnicu američkog ministarstva pravosuđa uslijedila uhićenja u Zürichu.

Blatter će tako do 2019. godine predsjedati FIFA-om koju posljednjih godina potresaju brojni skandali u obliku pranja novca, korupcije, jednom rječju kriminal... Posljednji se dogodio nekoliko dana uoči izbora, kada je švicarska policija, na zahtjev američkog FBI-a, uhitila sedmoricu FIFA-inih dužnosnika zbog sumnje u primanje i davanje mita i pranje novca.

 

Svi predsjednici FIFA-e od osnutka 1904. godine:

Robert Guérin (Fra)- 1904-06

Daniel Burley Woolfall (Eng) - 1906-18

Jules Rimet (Fra) - 1921-54

Rodolphe William Seeldrayers (Bel) - 1954-55

Arthur Drewry (Eng) - 1955-61

Stanley Rous (Eng) - 1961-74

Joao Havelange (Bra) - 1974-98

Joseph Blatter (Švi) - 1998-

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider