Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Slonovi' marširaju

Jedna od najvećih bizarnosti u suvremenom nogometu dolazi kraju?

Znate li tko je Bora Mundial? Nekadašnji veznjak Partizana iz Bajine Bašte, kasnije trenerski Marco Polo? Ako ne znate, ima jedan mlađi koji sjedi na klupi Obale Bjelokosti i pokušava sve što i Bora...

Prije negdje pet godina stariji kolega je radio priču o tome laže li Nigerija o godinama svojih reprezentativaca. Okrenuo je broj Milojka Pantića da dobije kontakt Bore Milutinovića, nekadašnjeg izbornika čak sedam svjetskih reprezentacija sa tri kontinenta, jedna od tih reprezentacija 90 – tih bila je Nigerija.

''Bora vam komunicira jedino emailom, napišite mu što trebate, javit će se on vama'', s druge strane slušalice čuo se prvi vokal etera Marakane.

''Hvala Milojko, recite email adresu?'', zahvalno će kolega.

''Bora Mundial! @, nešto...'', vulkanski će Pantić.

Kolega je još jednom zahvalio i spustio slušalicu. Nasmijao se, okrenuo prema meni i retorički pitao.

''Znaš li koja je mejl adresa Bore Milutinovića? Bora Mundial!''

''Hahaha...ti to ozbiljno?''

''Ne pomaknuo se s mjesta!''

Trener koji je vodio pet različitih reprezentacija na svjetskim prvenstvima, ubrzo se javio s nekog dalekog meridijana. Daleko o žiže teme o kojoj ga je kolega zvao. Danas 74-godišnji Milutinović miješao je koktel od kokosa i ruma i uživao u blagodatima penzije. Podijelio je tada nekoliko zanimljivih opaski o afričkom nogometu.

''Nije mi stvarno bilo na kraj pameti da ću ja, momak iz Bajine Bašte, završiti u Africi, Hondurasu ili Meksiku.''

Sličnu takvu priču vrtio je vjerojatno 46-godišnji izbornik Obale Bjelokosti Herve Renard. Nogometno ime iz malenog francuskog gradića Aix les Biensa. Igrački staž je kao branič odradio uglavnom u niželigašima. Iako je imao solidan potencijal. Igrao je za kadetsku reprezentaciju sa Desaillyem i Deschampesom, a u Cannesu je zaigrao kratko s tada nadolazećom zvijezdom Zinedineom Zidaneom. No, Cannes je bio daleko najzvučnije ime za koje je igrao.

Trener je postao već u 31. godini. Poznati francuski trener, izbornik Konga Claude Le Roy doveo ga je u afrički nogomet 2008. Kao pomoćnika na klubi Zambije. Prije nekoliko dana ga je u polufinalu Renard izbacio s Afričkog kupa nacija i izborio svoje drugo finale kao izbornik.

''On mi je poput drugog oca. Svaki put kada se čujemo na telefon, kaže mi nešto mudro što mi ostane u glavi.''

Očito mu je ostalo puno toga jer 'slonovi' pod njegovim vodstvom marširaju po drugi naslov u svojoj povijesti. Radi se zapravo o jednoj od najvećih bizarnosti suvremenog nogometa. Poprilično je nevjerojatno da Obala Bjelokosti ima samo jedan pokal u vitrinama prvaka, osvojen prije 23 godine, s obzirom na igrački potencijal svih ovih godina.

Na putu do naslova idu bez ikone afričkog i svjetskog nogometa Didiera Drogbe. Slonove predvode Renard i Yaya Toure. Mediji su Renarda davno okarakterizirali kao nogometnog Johnnya Brava. Bijela košulja, uske crne hlače, nabildana muskulatura i plava kosa.

Promijenio tri reprezentacije u trenerskoj karijeri, tri kontinenta a Zambiju je već vodio u dva navrata i 2012. Slavio baš protiv Obale u finalu. Visoki Francuz je magnet za medije, žensku publiku, ali i autoritet u svlačionici. Njegova holivudska fizionomija i trenerski talent najviše sjaje na afričkom nogometnom tatamiju. Hoće li o očima nogometnih poklonika zasjati još više nešto će se pitati i Ganu u nedjeljnom finalu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider