Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Štimac, Soldo i ja...'

Bilić o vagonu i lokomotivi: Osvojili smo broncu 1998. jer smo imali karakter

Slaven Bilić u kolumni za engleski Standard objasnio je svoju trenersku filozofiju i otkrio da ne dijeli igrače po tome dolaze li iz velikih ili malih klubova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Povod za tekst Slavena Bilića bilo je nepozivanje nepozivanje napadača West Hama Dimitrija Payeta u francusku reprezentaciju.

"Dijelim igrače na lokomotive i vagone. Možete imati pet vagona u momčadi koji igraju za velike klubove i u Ligi prvaka. Jedan može igrati u Interu, drugi u Realu, treći u Arsenalu... No, to nisu glavi igrači u tim klubovima.

Ali, imate i pet igrača koji nisu u tako velikim klubovima, ali su vođe u svojim momčadi. To su igrači koji preuzimaju odgovornost. Najbolje je imati momčad sastavljenu od oba profila igrača, ali je bolje imati drugu grupu igrača nego prvu.

Ne trebate imati igrače koji nastupaju u Ligi prvaka da imate uspješnu karijeru. Ja nisam. Pogledajte momčad koja je 1998. osvojila svjetsku broncu. Igrali smo s trojicom u zadnjoj liniji. Tu sam bio ja, Igor Štimac iz Derby Countyja i West Hama te Zvonimir Soldo iz Stuttgarta. Nitko od nas nije igrao u Ligi prvaka, ali smo bili igrači koji smo među liderima u klubovima.

Osvojili smo treće mjesto jer smo imali igrače s karakterom. Nakon toga je Hrvatska imala igrače iz obrane koji su igrali u Milanu, Juventusu i ostalim klubovima iz Lige prvaka, no nisu bili vođe ili udarni igrači.

Naravno, velika je razlika kada netko igra u HNL-u ili Manchester Unitedu. Ali, imao sam tri ili četiri igrača iz hrvatske lige pa sam svejedno dva puta svladao Englesku u kvalifikacijama za Euro 2008. Ako igrač nastupa u vrhunskoj ligi, ne bih kao izbornik radio razliku između onoga koji igra za Leicester ili Manchester City", poručio je Bilić.
 

Više o

Nastavi čitati

Nastavi čitati