Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
modri veliki favorit

Skenderbeu – klub od kojeg bi ispadanje bila prava sramota

Dinamo nikad nije imao lakšeg protivnika u posljednjoj bitki za Ligu prvaka.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvi boj za Ligu prvaka Dinamo će voditi večeras u samom srcu Albanije, Elbasanu. Njegov protivnik Skenderbeu čak ni neće igrati na vlastitom, malom stadionu na kojeg stane tek šest tisuća navijača. No, iz nešto južnije Korče stići će 12 tisuća vatrenih fanova albanskog prvaka koji će ga bodriti ovoj povijesnoj utakmici za albanski nogomet.

Nikad niti jedan klub iz Albanije nije igrao skupine europskih kupova. Skenderneu će biti prvi, i to vjerojatno u Europskoj ligi. Izbacivanje Dinama u play-offu Lige prvaka bila bi senzacija nad senzacijama, a evo i zašto.

Iznenađenja su uvijek moguća, ali u dvije utakmice Dinamo mora proći ovaj klub. Ispadanje od albanskog prvaka bila bi bruka, sramota. Bio bi to šamar božici Fortuni koja se ovog ljeta nekoliko puta osmjehnula Zoranu Mamiću. Prvi put u Moldeu, drugi put dan kasnije kada su mnogi nositelji nokautirani, a onda je stigao i taj nevjerojatni ždrijeb.

Vladar albanskog nogometa, ali daleko od kvalitete igrača Dinama

Skenderbeu je već pet godina apsolutni vladar albanskog nogometa. Pet naslova u pet godina jedini su još od daleke 1933. godine. U naslovima 2013. i 2014. prvi strijelac kluba bio je Makaranin Pero Pejić koji danas igra u Teheranu, a znamo ga najviše po četiri godine u Slaven Belupu. Prošle sezone bio je to Brazilac Martins koji je ljetos otišao u Inter iz Bakua.

Prošlog ljeta u 2. pretkolu izbacio ih je BATE Borisov i to jedva zbog gola u gostima (1:1, 0:0). Ljeto prije dogurali su čak do play-offa Europske lige gdje ih je tek nakon penala izbacio Černomorec iz Odese.

Ovo ljeto nisu briljirali u pripremnim utakmicama gdje su doživjeli sve do jednog poraza. Prva pobjeda stigla je u 2. pretkolu Lige prvaka protiv Crusadersa iz Belfasta. Samljeli su ih 4:1 na svom stadionu, ali i izgubili u Sjevernoj Irskoj 3:2. Onda ih je pomazila sreća jer je moldavski Milsami šokirao Ludogorec. Stigle su dvije 2:0 pobjede protiv slabašnog protivnika i prilika kakvu je malo tko očekivao – doigravanje za Ligu prvaka.

Sezona im još nije započela pa možemo reći kako je Dinamo trenutno uigranija momčad. Iako ni momčad Zorana Mamića ne prikazuje ništa posebno, no ipak su digli formu u posljednjim utakmicama.

Dinamo 50 milijuna, Albanci - šest

Dinamova momčad se procjenjuje da vrijedi preko 50 milijuna eura, dok je Skenderbeu procijenjen na tek nešto više od - šest milijuna. Dovoljno to govori o kvaliteti jednih i drugih. Novci naravno ne igraju, već igrači koje vodi treneri. Ali bila bi sramota ne izboriti Ligu prvaka preko ovakve ekipe. Zato je sve isključivo na igračima Dinama i treneru Zoranu Mamiću.

Kod domaćina je kapetan Blendi Shkëmbi koji igra polušpicu. Znamo ga još iz Rijeke, a danas ima 35 godina. U obrani je i hrvatski nogometaš Marko Radas koji je prošao Dinamovu školu. Najopasniji domaći igrač je napadač Hamdi Salihi koji je igrao u Europi, ali i po Kini i SAD-u. Njegova zamjena je Ventsislav Hristov koji je igrač Rijeke na posudbi.

Možda najbolji igrač trebala bi biti domaća publika koja će stvoriti žestoku atmosferu u Elbasanu. Ali ponavljamo, sve je u dvobojima sa Skenderbeuom na Dinamu. Ovakvi se dvoboji jednostavno ne smije izgubiti, naročito ako vam u momčadi igraju Marko Pjaca, Angelo Henriquez, Soudani, Rog, Ćorić i ostali sjajni nogometaši.

Dinamu se dosad spočitavalo da nema igru, da se ne vidi ruka trenera te da su sve pozitivne ishode rješavale individualne kvalitete igrača. Takve ocjene nisu ugodne za uho Zorana Mamića, ali kolektivna snaga, individualna kvaliteta ili opet tsunami sreće, bilo bi mu svejedno tko će biti 'kriv' za pozitivan rezultat. Ova se prilika jednostavno ne smije prepustiti…

Vjerojatni sastavi:

Skenderbeu: Shehi – Vangjeli, Jashanica, Radas, Abazi – Latifi, Nimaga, Lilaj, Berisha – Shkembi – Salihi

Dinamo: Eduardo – Pinto, Sigali, Šimunović, Pivarić – Goncalo, Machado – Soudani, Rog, Pjaca - Henriquez

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider