Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Potencijalni "win-win"

Tko je novi trener Hajduka i je li on dugoročno rješenje za klupu Bijelih?

Već duže vrijeme su Splićani u potrazi za čovjekom koji će kod njih ostati godinama i napraviti dobar posao.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zoran Vulić je prošlost, a Siniša Oreščanin sadašnjost i budućnost Hajduka.

Dokad će ova teza o budućnosti vrijediti, to nitko sa sigurnošću ne može ustvrditi, s obzirom na to da previše faktora može utjecati na Oreščaninovu sudbinu na klupi prve momčadi Hajduka.

Jasno je da Hajduk već duže vrijeme (i zasad bezuspješno) traži dugoročno rješenje za svoju klupu kako bi se izbjegle konstantne promjene trenera koje ne mogu i ne donose ništa dobroga. Izbor je sada pao na donedavnog trenera druge momčadi.

Tko je zapravo Siniša Oreščanin? Radi se o 46-godišnjem Zagrepčaninu, rođenom 30. srpnja 1972. godine. Posjeduje UEFA Pro Licencu, ali nikad nije trenirao neku seniorsku momčad. U Hajduk je stigao prije dvije godine, na inzistiranje voditelja Hajdukove Akademije Krešimira Gojuna.

Oreščanin i Gojun niz godina zajedno su radili i ostvarivali odlične rezultate u Dinamovim mlađim kategorijama, a kad je Gojun stigao u Hajduk i preuzeo vođenje kompletnog omladinskog pogona, jedan od prvih poteza bio mu je angažman Oreščanina, kojemu je povjerio vođenje druge momčadi Hajduka u Drugoj HNL.

Nakon smjene Željka Kopića bio je Oreščanin u optjecaju za njegova nasljednika, ali nije izabran on, nego Vulić.

Mladi će sigurno dobiti priliku

Sad kad je Oreščanin postao trener prve momčadi, pravo je pitanje što se tamo može očekivati i kakve promjene će donijeti u taj najvažniji, ali i trenutačno debelo najlošiji segment Hajduka.

Po nekakvoj logici stvari, vjerojatno će više prilike dobiti talentirani mladići iz druge momčadi, nauštrb preplaćenih prvotimaca od kojih dobar dio sa svojim igrama ni izbliza ne opravdava velike plaće koje dobivaju.

To je ujedno i temeljni problem Hajdukove svlačionice u ovom trenutku –ogroman balast kojeg se treba riješiti u nadolazećem zimskom prijelaznom roku. S dosta igrača klub će ući u pregovore o razlazu, a nije isključeno da dio "pregovaračke strategije" bude i mjesto na klupi ili tribinama kako bi se nezadovoljnicima dalo do znanja da ih se ne želi u klubu i ubrzalo njihov odlazak. Tu Oreščanin sa svojom selekcijom momčadi može biti itekako od pomoći.

Potencijalni win-win

Pred Hajdukom i njegovim novim trenerom potencijalna je win-win situacija. Ako se dogodi da Oreščanin bude mogao istodobno i forsirati mlade igrače i ostvarivati bolje rezultate u HNL-u od svojih prethodnika, bit će to velika satisfakcija kako predsjedniku Jasminu Huljaju koji ga je imenovao, tako i svim navijačima Hajduka koji više neće morati gledati preplaćene i beskrvne "zvijezde".

No tu je i onaj drugi, crni scenarij, u kojem bi ti talentirani mladići "izgorjeli" pod prevelikim pritiskom lošeg rezultata.

A to je nešto što bi bilo pogubno za Hajduk i zato Oreščanin ima zadatak napraviti balans s kojim će istovremeno i razvijati talente iz Akademije i i skupljati u seriji bodove u HNL-u.

Hajdukov raspored do kraja 2018.:

1. prosinca: Rudeš - Hajduk, 16. kolo HNL-a
5. prosinca: Osijek - Hajduk, četvrtfinale Kupa
8. prosinca: Hajduk - Istra 1961, 17. kolo HNL-a
16. prosinca: Dinamo - Hajduk, 18. kolo HNL-a

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider