Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sanja U-21 Euro

Scenarij kakvih ima sve više: Kao extra talent je otišao van i sad se vratio

Robert Murić i službeno je igrač Rijeke. 22-godišnje krilo i mladić koji je ne tako davno bio najveća nada hrvatskog nogometa, tako se nakon neuspješnih europskih putešestvija, na kraju vratio u HNL.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rijeka je u ponedjeljak ponosno predstavila svog novog igrača, 22-godišnjeg Roberta Murića.

"Vjerujem da smo donijeli pravu prosudbu i da će Robert Rijeku prihvatiti kao svoj novi dom, novi početak i da će pokazati sve ono šta ima u sebi i sav svoj talenat", istaknuo je sportski direktor Rijeke Ivan Mance.

Nekad najveća nada hrvatskog nogometa s 15 je stigao u Dinamo, no iz Maksimira je otišao u Ajax i prije nego što je debitirao za prvu momčad, i to nakon mučnih pregovora svog oca i menadžera sa Zdravkom Mamićem.

Sanja nastup na Euru

U dresu nizozemskog velikana nije se uspio nametnuti, a jednu sezonu proveo je i na posudbi u Pescari.

"Došao sam ovdje s namjerom da se dignem i nadam se da ću dobiti poziv za Europsko prvenstvo U-21, pa kad se pokažem i za A selekciju."

Tako će 22-godišnji nogometaš karijeru pokušati spasiti u riječkom prvoligašu. A sličnih je scenarija u hrvatskom nogometu posljednjih godina sve više. 18- godišnji Alen Halilović iz Dinama je prodan u Barcelonu, no za slavni klub odigrao je svega 28 minuta. Iako su mu tek 22 godine promijenio je već pet liga.

Sličnu su sudbinu doživjeli i Filip Benković, Ante Vukušić, Andija Balić, baš kao i Matej Delač, Mario Pašalić i Stipe Perica.

"Većina onih koji odu prerano, negdje se izgube"

"Dosadašnja praksa je pokazala da većina tih mladih igrača koji odu prerano, negdje se izgube u razvoju. Odu u prejake klubove u prejake lige gdje ne mogu doći do izražaja. S druge strane, praktički ih je nemoguće zadržati, jer kad neko dobije plaću puta 50 ili kad ima izazov tako neke jače lige, sav razgovor staje", prepričava trener Osijeka Zoran Zekić.

Transferima Hajdukova Ante Palaverse i Osijekova Roberta Mudražije nastavljen je trend rane prodaje. I dok će Palaversa još sezonu i pol odraditi u domaćem nogometu, Mudražija će s 21 godinom već drugi put preko granice. S 19 je pokušao u austrijskom drugoligašu. No, na kraju se vratio kući gdje je dobio važne minute.

A kako je trenirati s mladim igračem koji se ponovno mora dokazivati na terenu zna trener Osijeka.

"Ima puno dobrih strana, ima puno loših. Taj igrač koji se vrati u Hrvatsku očekuje da će se što prije vrati i zaigra, a ako ne dobije priliku onda nastaju problemi kao što su ih imali i u inozemstvu."

I dok je izazov milijuna eura prevelik, mnogi premladi odlaze, a samo rijetki opstaju. Neki završe po raznim europskim niželigašima, dok oni razumni, ali i sretni dobiju još jednu priliku vratiti se kući i početi ispočetka.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider