Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ronaldo brani naslov

Šest Nijemaca na popisu: Saznajte imena kandidata za 'Zlatnu loptu' i trenera godine

Međunarodna nogometna organizacija (FIFA) objavila je popis 23 nogometaša koji su ostali u igri za prestižnu nagradu Ballon d'Or, odnosno 'Zlatnu loptu'...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Branitelj naslova iz 2013. godine je Portugalac Cristiano Ronaldo, koji je ujedno i najveći kandidat da ponese titulu najboljeg i za 2014. godinu. Naime, napadač Real Madrida je ove godine osvojio španjolski Kup kralja i Ligu prvaka, a i u ovu je sezonu krenuo furiozno s 21 pogotkom iz 14 utakmica u svim natjecanjima.

Iako ne bi trebao imati oštru konkurenciju kao za prošlu godinu, na popisu su se našle superzvijezde poput Lionela Messija, Jamesa Rodrigueza, Yaye Tourea, Manuela Neuera, Neymara, Zlatana Ibrahimovića...

Na popisu nema nijednog hrvatskog nogometaša, ali nema ni Urugvajca Luisa Suareza, ponajboljeg napadača u 2014. godini. Podsjetimo, Suarez je u dresu Liverpoola prošle sezone zabio 31 pogodak u 33 susreta Premierlige, a onda je na Svjetskom prvenstvu ugrizao Talijana Giorgija Chiellinija, te zaradio četveromjesečnu suspenziju. FIFA mu to, očigledno, nije zaboravila.

Popis od 23 nogometaša bit će u prosincu srezan na tri imena, koja će se potom 12. siječnja 2015. godine naći oči u oči na gala večeri u Zürichu, gdje će biti proglašen pobjednik.

Osim kandidata za najboljeg nogometaša 2014. godine, FIFA je objavila i popis desetorice trenera koji kandidiraju za najboljeg u toj godini. Najveći kandidati, prema najranijim najavama, su osvajač Svjetskog prvenstva s Njemačkom Joachim Loew i pobjednik španjolskog prvenstva s Atletico Madridom Diego Simeone.
Kao treći najveći kandidat spominje se trener madridskog Reala, Carlo Ancelotti, osvajač Lige prvaka.

Osam od deset kandidata su ove godine bili među prva tri na Svjetskom prvenstvu u Brazilu ili su osvojili naslov prvaka u najjačim ligama svijeta (Engleska, Španjolska, Italija i Njemačka) ili su osvojili Ligu prvaka. Jedina dvojica koja se ne 'uklapaju' na ovaj popis su Jose Mourinho (drugi s Chelseajem) i Juergen Klinsmann (izbornik SAD-a).

Popis kandidata za Ballon d'Or:

Gareth Bale (Wales), Karim Benzema (Francuska), Diego Costa (Španjolska), Thibaut Courtois (Belgija), Cristiano Ronaldo (Portugal), Angel Di Maria (Argentina), Mario Goetze (Njemačka), Eden Hazard (Belgija), Zlatan Ibrahimović (Švedska), Andres Iniesta (Španjolska), Toni Kroos (Njemačka), Philipp Lahm (Njemačka), Javier Mascherano (Argentina), Lionel Messi (Argentina), Thomas Mueller (Njemačka), Manuel Neuer (Njemačka), Neymar (Brazil), Paul Pogba (Francuska), Sergio Ramos (Španjolska), Arjen Robben (Nizozemska), James Rodriguez (Kolumbija), Bastian Schweinsteiger (Njemačka), Yaya Toure (Obala Bjelokosti).

Popis kandidata za najboljeg trenera:

Carlo Ancelotti (Real Madrid), Antonio Conte (Juventus), Pep Guardiola (Bayern), Juergen Klinsmann (SAD), Joachim Loew (Njemačka), Jose Mourinho (Chelsea), Manuel Pellegrini (Manchester City), Alejandro Sabella (Argentina), Diego Simeone (Atletico Madrid), Louis van Gaal (Nizozemska)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider