Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sanja, samo naprijed

Priča o prvoj nogometnoj sutkinji u Hrvatskoj: Sudit će i u Riju

Krajem prošle godine jedna žena sudila je u utakmici Hrvatskog kupa za nogometaše.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prva pomoćna sutkinja koja je dijelila pravdu nogometašima u Hrvatskoj je Sanja Rođak Karšić.

Ova 32-godišnja djevojka iz Podravskih Sesveta pravdu je dijelila najprije na Kup utakmici HAŠK-a i Osijeka 28. listopada, u ulozi prvog pomoćnog suca, a nekoliko dana poslije bila je dio sudačke postave i u prvoligaškoj utakmici između Lokomotive i Osijeka, gdje je pomagala glavnom sucu susreta Bruni Mariću.

"To je za svaku pohvalu. Ona je dokaz da žene mogu položiti fizičke norme kao i muškarci", govori Ivan Košutić, tajnik Komisije nogometnih sudaca Izvršnog odbora HNS-a.

Riječi hvale za kolegicu ima i Mario Zebec, sudac koji je sa Sanjom surađivao u dvije utakmice:

"Ispočetka sam bio skeptičan, ali je Sanja razbila predrasude i moram reći da je na razini muških kolega, zaslužuje povjerenje u Prvoj HNL i na ostalim natjecanjima."

'Odlično riješila sve teške situacije'

Sanju smo mogli gledati i u derbiju začelja između Zagreba i Istre 1961, kad je pomagala Bruni Mariću, zatim u dvoboju između Lokomotive i Splita, u kojem je dijelila pravdu s Igorom Križarićem, a svoju šestu utakmicu sudila je s Marinom Vidulinom u Kranjčevićevoj, na dvoboju Lokomotive i Osijeka. Mjesta za veće sudačke pogreške u Prvoj ligi nema.

"Pogreške? Nikakve! Sve je bilo pozitivno. Imala je teških situacija ali odlično ih je riješila. Istaknuo bih utakmicu u Osijeku, gdje je bila jedna situacija zaleđa, koju je odlično procijenila. Sanja je pravi pomoćni sudac. Uvijek je tu kad je trebaš", govori Zebec.

Titulu suca s oznakom FIFA-e dobila je 2009. godine. Sanja je lani pozvana i na SP za nogometašice u Kanadi, gdje je pravdu dijelila u tri utakmice. A prošlog je tjedna dobila možda i najveće priznanje – sudit će turnir nogometašica na OI u Rio de Janeiru od 3. do 19. kolovoza. SAD će pokušati četvrte Igre zaredom potvrditi dominaciju. Koje će utakmice suditi hrvatska predstavnica, još se ne zna.

'Probila je led'

"Vrlo pozitivno za nju i općenito pozitivno za hrvatski nogomet i naše suce. Ponosan sam što je poznajem", hvali Zebec kolegicu.

Uspješna sezona u HNL-u najavljuje lijepu budućnost, pa bi Sanja jednog dana mogla stati uz bok s prekaljenim sutkinjama poput Jacqui Melksham, Sandre Hunt, Kirsi Heikkinen, Wendy Toms... U Hrvatskoj ženska sudačka scena nije previše razvijena, imamo Blaženku Logarušić i Ladu Rojc koja je sudila na OI u Londonu.

"Probila je led sudeći i dečkima, nadam se da će biti sve više žena u nogometu i to na razini do koje je Sanja dospjela", zaključuje Zebec.

Prostora za uvođenjem većeg broja ženskih sudaca ima, barem tako tvrdi Košutić, koji kaže da se ženama daje prilika i da se i on nada da će ih u budućnosti, barem na nogometnim travnjacima, biti što više.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider