Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
MItovi i predrasude

Samo u Zapadnoj Europi: Tri situacije kojih na hrvatskim stadionima – nema

U proteklih nekoliko dana dogodile su se neke ne baš uobičajene situacije u Švicarskoj, Njemačkoj i Engleskoj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Koliko ste puta za neke navijačke ispade u Hrvatskoj (i na ovim prostorima općenito) uz osudu čuli i riječi "ovog ima samo na Balkanu, nema toga u uređenim zapadnim državama"? Vjerujemo: jako često.

Takva razmišljanja i mitovi raspršili su se kao kula od karata s tri događaja u proteklih 10-ak dana.

Njemačka: Oduzimanje trake kapetanu

Scena prva datira od prvog vikenda u ožujku, od subote 2. ožujka. Njemački velikan Schalke ove sezone igra Ligu prvaka, ali iduće neće jer je u prvenstvu Njemačke katastrofalan. Cijelu sezonu igraju u Bundesligi očajno, a kap koja je prelila čašu strpljenja bio je teški poraz na domaćem terenu od Fortune Dusseldorf.

Završilo je 0:4, a nedugo poslije sučeva zvižduka dio navijača Schalkea utrčao je na teren. Igračima su izrazili svoje nezadovoljstvo, a kapetanu su skinuli traku.

"Navijači su u pravu. Moramo živjeti za ovaj klub, ja to pokušavam svakim danom sve više. Mi smo samo igrači i ne možemo se uspoređivati s velikim klubom. Klub će uvijek biti tu, a igrači odlaze i dolaze", izjavio je Benjamin Stambouli, kapetan Schalkea.

Švicarska: Lanci i lokot na golu

Scena druga dogodila se u Švicarskoj, u srijedu 6. ožujka. Utakmica četvrtfinala Kupa između Luzerna i Young Boysa prvotno se trebala igrati u večernjem terminu s početkom u 21:00, ali je Švicarski nogometni savez naknadno donio odluku da se početak dvoboja mora prebaciti na 18:00 kako bi se izbjeglo preklapanje s uzvratnim utakmicama osmine finala Lige prvaka (PSG - Manchester United i Porto - Roma) koje su počinjale u 21:00.

Ta odluka razljutila je navijače Luzerna koji su u znak prosvjeda uoči početka utakmice, malo prije 18:00, s tribine uletjeli u teren i stali pred gol s transparentom: "Prime time može početi." Uz to su vratnice gola spojili lancima i zaključali lokot. Nakon toga su se vratili na tribinu i digli poruku: "Ključ je ovdje."

Službene osobe nisu išle po ključ na tribinu, nego su poslale policiju koja je uz pomoć rezača vijaka prerezala lanac.

Utakmica je s malom odgodom započela i odigrana je, a rezultat je bio 4:0 i Luzern je prošao u polufinale.

Engleska: Huligan šakom udario igrača

I konačno, šokantni napad na igrača Aston Ville. Ove se nedjelje u Championshipu (drugi rang engleskog nogometa) igrao veliki gradski derbi između Birminghama i Aston Ville. Birmingham je drugi grad po veličini u Engleskoj, a rivalstvo između ovih dvaju klubova odavno je preraslo u mržnju i policija uvijek ima pune ruke posla kad igraju međusobno te otvoreno priželjkuje kako je najbolje kad jedni igraju u jednom, a drugi u drugom rangu natjecanja.

Ove je nedjelje jedan huligan iz redova domaćih navijača utrčao u teren i s leđa šakom u glavu udario glavnu zvijezdu i kapetana Aston Ville Jacka Grealisha.

Odmah su reagirali igrači Aston Ville koji su pomogli zaštitarima da huligana zadrže i sprovedu ga policiji koja je protiv njega podignula prijavu. Birmingham, na čijem se stadionu ova utakmica igrala, već je objavio kako taj huligan nikad više ne može ući na njihov stadion St. Andrews.

Dok Birminghamu treba čestitati na hitnoj i jedinoj ispravnoj reakciji, ne možemo se oteti dojmu kako je, bez želje za amnestiranjem hrvatskih izgrednika, ovakva vrsta ispada nešto što na našim stadionima ne postoji. I dobro je da je tako.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider