Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

S ovakvom igrom i Dinamo i Hajduk dobili bi porciju u Europi

Hajduk je odigrao u skladu sa svojim mogućnostima, ali za Dinamo se to ne može konstatirati…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Da nije bilo nereda na splitskim ulicama nakon utakmice, moglo bi se reći da je derbi prošao u korektnoj atmosferi. Posjeta je bila sasvim dobra s obzirom na društvene okolnosti, bodovne razlike klubova na ljestvici ali i na činjenicu da na Maksimir dolazi samo uža rodbina igrača.

VIDEO Nijemac na Poljudu zbog atmosfere: 'Evo, naježio sam se'

Poklepović rezultat naziva nepravdom: Nije pošteno da se sav trud prolije

VIDEO Neredi nakon derbija: Huligani napali policiju, zapalili automobil!

Drama na Poljudu: Balić zabio, Dinamo se opet spasio u sudačkoj nadoknadi!

Kod ocjenjivanja kvalitete igre, sve ovisi iz kojeg kuta gledate. Ako derbi ocjenjujemo u kontekstu HNL-a, gledali smo iznadprosječnu utakmicu. Ako ga stavite u kontekst Europe, bila je to utakmica tek za prolaznu ocjenu, i to u najboljem slučaju. Možda smo preoštri, ali istini treba pogledati oči kako bi se na vrijeme moglo nešto poduzeti. Kad dođe trenutak istine, onda je obično već kasno.

S ovakvom igrom teško u Europi

Najveći hrvatski derbiji oduvijek su bili „lakmus papir“ za europske oglede, na osnovu prikazanog u derbijima predviđalo se što hrvatske klupske perjanice mogu napraviti u europskim kupovima. Mišljenja smo da s prikazanom igrom ni Dinamo ni Hajduk ne bi imali prevelikih šansi protiv klubova osrednje europske kvalitete. Teško da bi prošli ispod dva-tri komada protiv, recimo, jednog Red Bulla. Zapravo, morali bi imati dosta sreće da prođu s prihvatljivim porazom.

Govoriti o Hajduku u kontekstu Europe nema previše smisla, ni na Poljudu ne očekuju bogzna što, svjesni su realnosti u kojoj se nalaze, ali od Dinama ipak nešto očekujemo, barem se s Maksimira šalju takve najave.

Hajduk je odigrao u skladu sa svojim mogućnostima, možda čak i više od toga, ali za Dinamo se to ne može konstatirati. Stanko Poklepović mirne duše može reći da je iz svojih igrača izvukao maksimum. Može li to reći i Zoran Mamić?

Modri ovog proljeća igrajum slabo

Ako je ovo Dinamov maksimum, bojimo se da će u kvalifikacijama za Ligu prvaka ovisiti ponajviše o ždrijebu odnosno sreći. Dinamo može pronaći opravdanje u činjenici što je stigao na Poljud u nekompletnom sastavu, ali „modri“ od početka proljetnog dijela pružaju prosječne partije. Kad ogolimo priču i koncentriramo se na teren, jednostavno ne vidimo igru na kojoj se može gajiti neki preveliki optimizam za europski iskorak.

Kad već ne možemo računati na bogzna kakvu kvalitetu igre, svjetla točka derbija postaje smotra „bijele i modre“ mladosti. Hajduk ni nema drugu alternativu, mora igrati s mladcima, dok Dinamo ipak ima puno širi kadar pa se moraju poklopiti okolnosti (ozljede) da izrazito mladi igrači dobiju šansu u derbiju od prve minute.

S jedne strane Andrija Balić i Nikola Vlašić, a s druge Ante Ćorić i Marko Pjaca. Kvartet talenata koji se zasigurno neće dugo zadržati u HNL-u, ako se budu razvijali kako se očekuje. To je istovremeno i radost i tuga hrvatskog nogometa. Taman kad koliko toliko stasaju, odlepršat će u bogatije lige. I tako u krug do tko zna kada.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider