Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Navijači poludjeli

Priča o velikoj bahatosti: Kad bogataš od kluba napravi lošu igračku

Nevjerojatnu dozu bahatosti demonstrirao je belgijski biznismen koji je vlasnik pet nogometnih klubova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometni klub Charlton daleko je od dana kada je bio hit Premierlige (u sezoni 2003./2004. završili su na sedmom mjestu).

Addicksi trenutno tavore pri dnu Championshipa i pokušavaju sačuvati drugoligaški status. U konkurenciji 24 kluba nalaze se na 23. mjestu, a tri posljednja napuštaju ovaj rang i sele među trećeligaše (League One).

Do zone spasa nedostaje im pet bodova, a devet kola će se još odigrati do kraja sezone. Katastrofalna prva dva mjeseca 2016. spustila su Charlton iz relativno komotne pozicije u sredini ljestvice prema dnu, gdje im predstoji teška misija povratka. Ne tako davno stvari nisu bile tako crne.

Prije dvije godine u ovaj klub iz južnog Londona ušao je Roland Duchatelet, tada 67-ogodišnji belgijski biznismen koji je netom poslije svog dolaska, u zimskom prijelaznom roku, doveo nekoliko pojačanja i obećavao brda i doline. Između ostalog i da će učiniti sve kako bi se Charlton vratio u Premierligu.

Dvije godine blefiranja

Dvije godine kasnije ispada da je sve bila samo prazna priča. Charlton je u međuvremenu boravio uglavnom u sredini ljestvice, ali redovito bliže ispadanju nego promociji među elitu. Odnos kluba i navijača je na nikad nižim granama, a glavni krivac je Duchatelet.

Belgijanac, koji je uz Charlton većinski vlasnik još četiri (!) nogometna kluba (mađarski Ujpest, njemački Carl Zeiss Jena, španjolski Alcorcon te belgijski Sint-Truidense) dao je novi povod navijačima za netrpeljivost, a ako je suditi prema društvenim mrežama, i mržnju.

Navijači Addicksa prosvjedovali su ispred stadiona The Valley prije, ali i tijekom nedjeljnog dvoboja protiv Middlesbrougha, koju je Charlton iznenađujuće dobio 2:0 i nastavio s pozitivnom mini-serijom (dvije pobjede i remi u zadnja tri kola).

Duchateletu se to nije svidjelo, a otkrio je i zbog čega. U utorak je na službenoj stranici Charltona osvanulo priopćenje s nevjerojatnim zaključkom.

"Dragi navijači, prošle nedjelje neki pojedinci nisu došli na stadion gledati utakmicu i navijati za momčad nego napraviti nered i ometati igrače i tijek utakmice. Poremećaj je to koji je, navodno, trebao dovesti do promjene vlasništva i upravljanja klubom.

Kome oni očekuju da klub bude prodan? Koliko će taj proces trajati? Je li lakše prodati klub kad igra u League One nego u Championshipu?

Čini se da neki pojedinci žele klubu propast, a to je zbunjujući pristup jer takva logika vodi suprotno onome što svi želimo, a to je ostanak u Championshipu", piše između ostalog u izjavi gdje se navodi kako se "Duchatelet sastao s nekoliko različitih skupina navijača na sastancima tijekom kojih se vodio kontruktivan dijalog".

'Zašto se ne bune u restoranu ili kinu?'

Velika većina priopćenja vlasnika Charltona nije sporna, ali jest završni dio u kojem se objašnjava klupska vizija kako bi navijači trebali razmišljati.

"Razlike postoje zato što navijači ne vide sebe kao kupce. Oni idu u restoran s obitelji svaki tjedan i u kino. Ali, hoće li, ukoliko nisu zadovoljni proizvodom, vrištati prema ljudima koji su zaduženi za to? Ne, neće. Ali, učinit će to nogometnom klubu, a to je vrlo čudno jer oni imaju osjećaj vlasništva nad nogometnim klubom", stoji u izjavi koja je izazvala zgražanje među milijunima nogometnih fanova u Velikoj Britaniji.

Duchateletova filozofija je očito takva da klub smatra svojom i ničijom drugom igračkom. Već neko vrijeme vremešni Belgijanac ne želi ni čuti za mišljenja onih koji bi trebali biti sastavni dio svakog kluba, a to je put, pokazalo se na primjeru Charltona, koji vodi u propast.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider