Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Izbornik otvoreno

Veliki intervju Nike Kovača: Nije lijepo u Hrvatskoj u posljednje vrijeme

Niko Kovač je za službenu stranicu FIFA-e prokomentirao aktualni trenutak hrvatske nogometne reprezentacije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

"Sjajan je ovo posao, ali isto tako i vrlo težak. U Hrvatskoj svi od nas očekuju velike stvari", istaknuo je Kovač na početku razgovora.

Hrvatska je imala vrlo dobar start u kvalifikacijama...

"To je istina, dobro smo krenuli iako igra nije bila sjajna. Tijesno smo pobjeđivali, a onda se nažalost dogodio pad i ono što je bilo nezamislivo - prestali smo funkcionirati kao zajednica na terenu i moram priznati da trenutno ne vidim razloge toga. U nogometnim krugovima mi smo vrlo, vrlo dobra reprezentacija, ali to ništa ne mora značiti ako momčad nije posložena na pravi način."

Planirate li neke velike promjene?

"Ne, uopće ne. Uostalom, nije baš da imamo 100 igrača na raspolaganju. Moramo ući u glave igrača, jer mentalni pristup će imati bitan utjecaj na stvari. Ako uspijemo u tome, siguran sam da ćemo imati dobru šansu plasirati se na Svjetsko prvenstvo."

Što točno možete napraviti od danas do doigravanja?

"Mi ćemo se pobrinuti da protivnike upoznamo iznutra prema van. Skautirat ćemo ih i analizirati, to je vrlo važno. Prije svega, gledat ćemo zadnjih nekoliko utakmica i ustanoviti što je pošlo po zlu. Zajedništvo je nestalo na terenu i to moramo ispraviti. Naši igrači nisu zaboravili kako se igra nogomet, kako se igra dobro."

Kovač je za FIFA-u govorio još o svojim iskustvima sa svjetskih prvenstava (2002. i 2006.), bratu Robertu kojeg je uzeo za pomoćnika. Smatra da mu je prednost što mu je prvi asistent brat, s kojim je dijelio svlačionicu u mnogo navrata.

Na upit što misli o Islandu odgovorio je: "Islanđani su definitivno autsajderi, kao i Rumunjska. Ali to je sada manje važno, jer svih osam reprezentacija znaju da imaju priliku postići nešto veliko."

Neizostavno je bilo i pitanje o atmosferi: "Nije lijepo u Hrvatskoj u posljednje vrijeme, ali kao i uvijek što je slučaj u nogometu, sve to ima veze s izvedbom na terenu. Mi moramo biti ona iskra i onda će cijela zemlja biti iza nas. Da sam mogao birati, izabrao bih da prvu utakmicu igramo u gostima. Obje momčadi su malo opreznije, pogotovo domaćini jer ne žele primiti gol. Stvari su uoči druge utakmice puno jasnije, znate rezultat i znate što vam je činiti da se kvalificirate. To je uvijek prednost pred svojim navijačima."

Što Niko Kovač očekuje od Brazila?

"Bit će to spektakularan turnir. Svjetsko prvenstvo je uvijek spektakl. Nogometno, to je luda zemlja, to će biti non-stop nogomet, 24 sata dnevno. Doživio sam sve to kao igrač, a nadam se da ćemo se kvalificirati, jer mnogi od naših igrača još u karijeri nisu nastupili na SP-u."

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider