Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Predstavljamo skupinu B

Nizozemci su sada najopasniji, Španjolci žele u povijest kao najveći

U skupini B na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrat će Španjolska, Nizozemska, Čile i Australija.

ČITAJTE NAJNOVIJE VIJESTI O SVJETSKOM PRVENSTVU U BRAZILU!

Španjolci su aktualni prvaci svijeta i Europe, osvojili su tri zaredom velika turnira Euro 2008., Mundijal 2010. i Euro 2012., a ako osvoje i ovaj Mundijal, upisat će se u povijest kao najuspješnija generacija u povijesti reprezentativnog nogometa. Do sada su jedino Italija i Brazil uspjeli obraniti naslov svjetskog prvaka, što dovoljno govori koliko je to teško učiniti. To je zapravo pravi poduhvat.

Statistika, dakle, radi protiv Španjolaca, ali Vicente del Bosque ima u rukama sjajnu momčad koja je kadra obračunati se sa svima. Nisu ni prestari, dapače, moglo bi se reći da su igračkom zenitu, Xavi je najstariji s 34 godine i vjerojatno može odigrati još jedan turnira na visokoj razini. I ne mora igrati baš svaku utakmicu, klupa im je dugačka „odavde do vječnosti“. „La Roja“ je u odnosu na Euro 2012. jača za Diega Costu koji bi se trebao sasvim oporaviti do početka Mundijala. Costa bi ovoj momčadi mogao biti ono što je David Villa bio u Južnoafričkoj Republici.

Nizozemska je najopasnija bila kada je na velike turnire dolazila u statusu pritajenog favorita ili kada se od nje nije previše očekivalo. Jedini veliki turnir (Euro 1988.) osvojila je kada su bili gotovo pa autsajder. „Oranje“ je u prošlosti često padalo pod teretom velikih očekivanja. Sada malo tko očekuje velike stvari od momčadi Louisa van Gaala i zato su, prema našem mišljenju, vrlo opasni.

Rasterećeni statusa favorita Nizozemci bi mogli dogurati jako daleko, možda i do kraja. Van Gaal ima u rukama fino izbalansiranu momčad koja je suvereno prošla kroz kvalifikacije. Nisu ni premladi, a ni prestari. Trio Sneijder, Robben i Van Persie vođe su momčadi i već dokazani igrači, a mladi, široj javnosti nepoznati igrači nakon SP-a mogli bi steći status velikih zvijezda. Osim toga, vrijeme je da se i "oranju" malo nasmiješi sreća. Možda je došao taj dan?

Nije mali broj onih koji Čile vide kao potencijalno ugodno iznenađenje Mundijala. Dovoljno je pogledati roster i bit će jasno zbog čega su neki spremni kladiti se na momčad Jorgea Sampaolija, argentinskog stručnjaka na klupi Čilea. Na posljednjem SP-u prošli su skupinu, no prilično su lako pali u okršaju s Brazilom u osmini finala.

Nakon hrvatske reprezentacije, najviše Hrvata igra za Australiju. Na popisu Ange Postecogloua nalazi se kapetan reprezentacije, 29-godišnji veznjak Crystal Palacea Mile Jedinak, 32-godišnji vratar Eugene Galeković (Adelaide United), braniči 25-godišnji Matthew Špiranović (Western Sydney Wanderers) i 26-godišnji Ivan Franjić (Brisbane Roar), te veznjaci 25-godišnji Oliver Bozanić (Luzern) i 27-godišnji Dario Vidošić (Sion). I pomoćni trener reprezentacije je Hrvat - 40-godišnji Ante Miličić. Želimo im puno sreće, trebat će im u ovoj iznimno jako skupini.

Prognoza: Španjolci žele u povijest kao najveći, Nizozemci su sada najopasniji

Možda griješimo, ali vjerujemo u Nizozemsku. Znalo se dogoditi da kraj jedne velike generacije završi debaklom, ali teško da se to ovoj Španjolskoj može dogoditi. Čile će u najmanju ruku skupo prodati kožu, a ako prođe dalje, neće to biti povijesno iznenađenje. Australija će učiniti puno već ako uspije „otkinuti“ koji bod.

Raspored:

13. lipnja, 21:00: Španjolska - Nizozemska (Salvador)
14. lipnja, 00:00: Čile - Australija (Cuiaba)
18. lipnja, 18:00: Australija - Nizozemska (Porto Alegre)
18. lipnja, 21:00: Španjolska - Čile (Rio De Janeiro)
23. lipnja, 18:00: Nizozemska - Čile (Sao Paulo)
23. lipnja, 18:00: Australija - Španjolska (Curitiba)

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider