Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prva u Engleskoj 1966

Sjećate se njih: Koja vam je najdraža maskota sa SP-a?

Maskota, kao zaštitni znak jednog svjetskog nogometnog prvenstva, prvi put se pojavila na World Cupu u Engleskoj 1966. godine - simpatični lav Willie je imao i svoju pjesmu, a na kraju se ispostavilo da je bio sretan za domaćine, Engleze, koji su osvojili prvenstvo.

PRATITE SVE VIJESTI UOČI SVJETSKOG PRVENSTVA U BRAZILU

Od 1970. do 1978. godine, maskote SP-a bili su dječaci - njih četvorica. U Meksiku je maskota bio dječak Juanito prepoznatljiv po velikom sombreru na glavi. Četiri godine kasnije u Njemačkoj maskote su bili dječaci Tip i Tap. Jedan je na dresu imao natpis WM za svjetsko prvenstvo, a drugi 1974. Posljednji ljudski lik na maskotama svjetskih prvenstava bio je Gauchito u Argentini 1978. godine. Obučen u dres reprezentacije Argentine, Gauchito je imao maramu oko vrata i bič u desnoj ruci poput pravih južnoameričkih kauboja.

U Španjolskoj 1982. godine maskota je bio Naranjito (naranča), tipično španjolsko voće. Četiri godine kasnije u Meksiko maskota je bila ljuta paprika 'Pique' koja nosi brkove i sombrero.

U Italiji 1990. godine pojavio se posve nov pristup maskotama. 'Ciao' je bio sastavljen od geometrijskih likova u obliku nogometaša i u bojama talijanske zastave. Umjesto glave imao je loptu.

World Cup u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. obilježio je pas Striker, najčešći ljubimac u Americi, koji je nosio majicu u bojama zastave SAD-a s natpisom "USA 94".

Francuska se odlučila za maskotu pijetla, jednog od simbola Francuske. Footix je bio plave boje, kao i francuski dresovi. Ime je izvedeno iz riječi "football" i nastavka "ix" iz popularnog stripa o Asterixu.

Futurističke maskote Ato (trener), Nik (plavi igrač) i Kaz (ljubičasti igrač) spustile su se iz Atmozone na našu planetu kako bi bili službene maskote SP-a u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine. Likovi su nastali kompjuterskom animacijom i nikome nije bilo jasno što likovi simboliziraju.

Nijemci su se 2006. odlučili za njih netipičnog lava Golea i loptu koja govori - Pille. Maskota lava izazvala je brojne kontroverze zbog toga što nije imala hlače, kao i zbog činjenice da se ova životinja više povezuje s Engleskom i Nizozemskom nego Njemačkom. Kompanija NCIC koja je licencirala Golea, proglasila je stečaj u svibnju 2006. godine.

Leopard Zakumi bio je službena maskota SP-a u Južnoj Africi 2010. godine.

Za skorašnje svjetsko prvenstvo izabrana je maskota pasanac Fuleco. Riječ je o sisavcu koji je ugrožena brazilska endemska vrsta.

MASKOTE:

Engleska 1966 - World Cup Willie

Meksiko 1970 - Juanito

Njemačka 1974 - Tip in Tap

Argentina 1978 - Gauchito

Španjolska 1982: Narajito

Meksiko 1986: Pique

Italija 1990: Ciao

SAD 1994: Striker

Francuska 1998: Footix

Japan i Južna Koreja 2002: Ato, Kaz i Nik

Njemačka 2006: Goleo i Pillie

Južna Afrika 2010: Zakumi

Brazil 2010: Fuleco

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Rukomet 2023 Rukomet 2023
Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider