Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Predstavljamo skupinu A

BRAZIL i HRVATSKA ispred Meksika i Kameruna: Kvaliteta će ipak presuditi!

Predstavljanje skupina Svjetskog prvenstva započinjemo sa skupinom A...

ČITAJTE NAJNOVIJE VIJESTI O SVJETSKOM PRVENSTVU U BRAZILU!

U skupini A na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igrat će Brazil, Hrvatska, Meksiko i Kamerun.

Svi će se složiti da Brazil više nema po imenima tako moćnu momčad kao na nekim prošlim Mundijalima, no Nemyar i društvo su prema mnogim mišljenjima, pa i koeficijentima svjetskih kladionica, najveći favoriti turnira. Međutim, treba se prisjetiti da su se i isto tako mnogi donedavno rugali s današnjim Brazilom nakon niza loših rezultata u prijateljskim utakmicama. Obrat se dogodio nakon Kupa konfederacija, Brazil je uvjerljivo osvojio turnir, a kritičari su se poklopili po ušima i okrenuli priču za 180 stupnjeva.
Nije to ništa novo, ako se sjetimo uvertire za Svjetsko prvenstvo 2002. kada su mnogi „genijalni stručnjaci“ Brazil trpali u drugu ladicu favorita zato što su odigrali ispodprosječno, za svoje standardne, u južnoameričkim kvalifikacijama, a ta je momčad imala Ronalda, Rivalda i Ronaldinha, da dalje ne nabrajamo. Znamo kako je završio Mundijal u Japanu i Koreji.

Ovaj Brazil nema više tako spektakularne zvijezde, odnosno ima tek možda jednu, i to eventualno, Neymara, ali i dalje je prepun vrhunskih i odličnih igrača. Brazil je naučio svjetsku javnost da ima barem dvije ili tri momčadi koje mogu otići do kraja pa je percepcija njihovih mogućnost čim su nešto slabiji podosta iskrivljena. Za Brazil su uvijek vrijedili drugo standardi, ali da bi osvojio naslov, Brazil ne mora biti vidno ili apsolutno jači od ostalih, kao što je to nekoć znalo biti na nekim turnirima, pa opet nisu otišli do kraja. Prvak svijeta se može biti i s momčadi koja je na razini nekoliko glavnih favorita turnira, a to ovaj Brazil svakako jest.

Brazil ima povijesti i tradiciju, zna kako se igra na turnirima, ima iskusan stožer koji iz prve ruke zna kako se osvajaju Mundijali, a domaći teren uvijek je dosta značajna prednost, to govori povijest Mundijala, iako Brazil vuče traumu s Mundijala 1950. kada je kao domaćin u odlučujućoj utakmici izgubio od Urugvaja. Taj detalj može biti problem, psihološka kočnica, ali i motivirajući faktor. Kako se uzme, u nogometu je prije megdana sve dvojbeno. Ako se pobijedi, onda je nešto dobro, ako se izgubi, onda to isto nije dobro. U svakom slučaju, sasvim je logično da je Brazil glavni favorit, sigurno ne uvjerljivo, ali ipak je favorit Mundijala.

Hrvatsku mnogi vodi kao drugog favorita skupine, što realno i jest. Hrvatska od „brončane“ generacije nije imala tako dobru i kvalitetnu momčad. To je naše mišljenje s kojim se, naravno, ne morate složiti. Kao i kod Brazila nema smisla nabrajati gdje igraju njezini igrači, to već znaju i ptice na grani. Bitno je reći da su uglavnom nositelji igre svojih momčadi, i to u najjačim ili vrlo jakim i tek poneki u solidnim europskim klubovima. Hrvatska za razliku od Brazila na klupi nema iskusne stručnjake, čak dapače, počevši od izbornika Nike Kovač nitko u stručnom stožeru nije vodio niti jedan klub prije preuzimanja reprezentacije. To može biti problem, ali i ne mora. Tu dolazimo do onoga kako je u nogometu sve dvojbeno. Rezultat je na kraju jedini objektivan sudac.

Meksikanci su bez krzmanja na prijemu kod predsjednika države poručili kako u Brazil dolaze po titulu svjetskog prvaka. Čini se malo previše ambiciozno, ali imaju se pravo nadati, to im nitko ne može uzeti. Uostalom, ako ne vjeruješ u sebe, nitko neće. To samo govori koliko su samouvjereni. Meksička reprezentacija mahom je sačinjena od igrača koji igraju u sve cjenjenijoj domaćoj ligi, tek šest igrača im igra u Europi, tako da u biti o njoj ne znamo previše. Činjenica jest da su se teže nego inače plasirali na Mundijal, ali to ne mora ništa značiti. Jose Mourinho Meksikancima daje malu prednost u odnosu na Hrvatsku i Kamerun. Ne znamo na temelju čega je to zaključio, možda gleda utakmice meksičke lige, u što prilično sumnjamo, a možda je tako zaključio na temelju tradicije. Od 1994. plasirali su se na svaki Mundijal i uvijek su prošli skupinu. Hrvatska ih je upamtila na Mundijalu 2002. Poraz od BiH u nedavnoj prijateljskoj utakmici teško da može biti neko mjerilo, jer prijateljske utakmice nikad nisu i neće biti mjerilo.

Kamerun je u povijesti znao iznenaditi. Sjetimo se samo 1982., kada nisu prošli skupinu ali su bili na milimetar od izbacivanja Italije, kasnijeg svjetskog prvaka, ili 1990. kada su na otvorenju „ohladili“ branitelja naslova Argentinu i tijesno izgubili u četvrtfinalu od Engleske. Na sljedeća četiri Mundijala na kojima su nastupili ispadali su uvijek u skupini. Gledajući imena, današnja reprezentacija nije im na razini prijašnjih, ali ipak imaju nekoliko zanimljivih igrača. Naravno, mahom igraju u Europi i imaju fini spoj iskustva i mladosti. Samuel Eto'o sigurno više nije onaj stari, ali nije ni za staro željezo. Song, Matip, Mbia, Webo, Assou-Ekotto također su poznata imena prosječnim ljubiteljima nogometa. Remi s Njemačkom ili debakl protiv Portugala u prijateljskim utakmicama neće previše toga otkriti. Uglavnom, s Kamerunom se nikad ne zna.

Prognoza:

Teško je i zamisliti da Brazil neće proći dalje. Realno, „carioce“ će osvojiti prvo mjesto, a Hrvatska bi trebala biti druga. Neće biti lako, ali vjerujemo da je Hrvatska ipak kvalitetnija od Meksika i Kameruna te da će to presuditi.

Raspored:

12. lipnja, 22:00, Brazil – Hrvatska (Sao Paulo)
13. lipnja, 18:00, Meksiko – Kamerun (Natal)
17. lipnja, 21:00, Brazil – Meksiko (Fortaleza)
18. lipnja, 00:00, Hrvatska – Kamerun (Manaus)
23. lipnja, 22:00, Hrvatska – Meksiko (Recife)
23. lipnja, 22:00, Brazil – Kamerun (Brasilia)

Prognoziraj rezultate i skupljaj bodove

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider